pomanjkanje

Vegani so morda bolj izpostavljeni tveganju za možgansko kap

B.K.
5. 9. 2019, 07.46
Posodobljeno: 5. 9. 2019, 07.54
Deli članek:

Veganska in vegetarijanska dieta znižuje možnost srčnih obolenj. A morda zvišuje tveganje za kap.

Profimedia
V vsakem primeru je pametno jesti veliko zelenjave.

Študija na Univerzi v Oxfordu je pokazala, da imajo vegani in vegetarianci kar 22 odstotkov nižje možnosti za razvoj srčnih bolezni od kolegov, ki jedo meso. A hkrati se jim možnost za nastop kapi poviša za 20 odstotkov, navaja tiskovna agencija Bloomberg.

Študija, ki je bila objavljena v znanstveni reviji British Medical Journal, je obravnavala podatke 48.188 ljudi, ki niso imeli zgodovine srčnih bolezni ali kapi.

Skupina je bila razdeljena med vsejedce, teh je bilo 24.428, pescetarijance, ki jedo ribe a ne drugega mesa, teh je bilo 7.506 ter vegetarijance in vegane, ki jih je bilo skupno 16.254. Skupinam so sledili 18 let. Srčno-žilne bolezni je razvilo 2.820 ljudi, pri 1.072 so zabeležili razvoj kapi.

Medtem, ko so vegani, vegetarijanci in pesctarianci imeli manjše možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni, pa so doživeli več možganskih kapi. Mesojedci srčno-žilne bolezni namreč navadno razvijejo zaradi povišane telesne teže, visokega pritiska, visokih nivojev holesterola in razvoja sladkorne bolezni. Vendar pa prenizki nivoji holesterola v krvi vegetarijancev in veganov, prenizka vsebnost vitaminov kot so B12, D, esencialnih aminokislin in določenih vrst maščobnih kislin, vplivajo na povišanje tveganja za možgansko kap, so zapisali raziskovalci.