Brexit

Poslanci zavrnili Johnsona: predčasnih volitev ne bo

B.K./STA
5. 9. 2019, 07.12
Posodobljeno: 5. 9. 2019, 07.20
Deli članek:

Britanski parlament je sinoči zavrnil predlog premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih volitev 15. oktobra. Za predlog je glasovalo 298 poslancev, 56 jih je bilo proti. Za sprejetje predloga je bila sicer potrebna dvotretjinska večina oz. 434 glasov.

Profimedia
Boris Johnson

Johnson je predlog za razpis predčasnih volitev v parlamentu vložil, potem ko je britanska poslanska zbornica nocoj tudi v tretjem branju podprla zakonodajni predlog za preprečitev brexita brez dogovora. Zakonodajni predlog zahteva od Johnsona, da EU zaprosi za preložitev britanskega izstopa, ki je trenutno predviden 31. oktobra, če z EU ne bodo dosegli novega dogovora. Ta predlog mora zdaj obravnavati še zgornji dom parlamenta, lordska zbornica.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je že v razpravi o predčasnih volitvah pred glasovanjem zavrnil premierjev predlog. "Potrdimo ta zakon (za preprečitev brexita) in pridobimo potrditev kraljice, nato pa bomo podprli volitve, da ne bomo izstopili brez dogovora," je poudaril.

Pred tem je minister za brexit laburistične vlade v senci Keir Starmer povedal, da vodstvo stranke ne bo podprlo volitev, dokler se London in Bruselj ne bosta dogovorila za preložitev izstopa. To pomeni, da predlog za 15. oktober ni mogoč, navaja BBC.

Profimedia
Jeremy Corbyn

Škotska premierka in vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon pa je druge opozicijske stranke pozvala, naj "poskušajo izsiliti volitve", potem ko bo zakon za preprečitev brexita brez dogovora sprejet, a pred prekinitvijo dela parlamenta.

Začasno prekinitev dela parlamenta je pretekli teden predlagal Johnson. Začela se bo med 9. in 12. septembrom, končala pa 14. oktobra, torej le dva tedna pred predvidenim izstopom.