Uspešno

FOTO: V vulkanu testirali skafander za na Mars

B.K.
8. 9. 2019, 11.50
Deli članek:

Skafander so testirali na območju ognjenika Grímsvötn na Islandiji.

Twitter (@BenjaminPothier)
Nekako takole bo tudi na Marsu.

Vesoljska obleka, podobna tisti, ki bi jo v prihodnosti astronavti nosili na marsovskih misijah, je uspešno prestala teste na neprijaznem terenu ognjenika Grímsvötn na islandskem ledeniku Vatnajökull, poroča portal Space.com.

Skafander poimenovan MS1 je oblikoval ameriški oblikovalec Michael Lye, temelji pa na prototipu Nasinega skafandra Z-2, ki ga je ameriška vesoljska agencija predstavila leta 2014.

Z-2 bo sicer tehtal 65 kilogramov, medtem ko MS1 tehta le 23 kilogramov. A to bo tudi teža Nasinega skafandra, ko bo ta uporabljen na Marsu, kjer je gravitacija manjša kot na Zemlji.

Skafander je sestavljen iz trdnega zgornjega dela in mehkega spodnjega, vključuje pa tudi prozorno čelado.

Ekipa raziskovalcev, ki je skafander šest dni neprekinjeno testirala na islandskem ognjeniku, je ugotovila, da je kos vsem izzivom. V njem se da celo plezati, dobro pa prenaša tudi nizke in visoke temperature. Podatki, ki so jih zbrali med testiranjem, bodo v pomoč oblikovalcem, ki bodo dalje razvijali Nasin skafander Z-2.

Dobra stran skafandra je tudi njegova prilagodljivost. nosijo ga lahko namreč ljudje z različnimi telesnimi značilnostmi. Primeren je tako za moške kot tudi za ženske.