Vesoljski program

Iran se je pripravljen vrniti k jedrskemu sporazumu, ZDA uvedle nove sankcije

B.K./STA
4. 9. 2019, 11.33
Posodobljeno: 4. 9. 2019, 11.37
Deli članek:

Nič več raziskovanja vesolja za Irance, pravijo ZDA.

Profimedia
Poslikava prostovoljcev revolucionarne garde na ulici v Teheranu.

Teheran bi ponovno začel spoštovati obveze iz jedrskega sporazuma, če bi do konca leta prejel 15 milijard dolarjev kredita za prodajo nafte, je dejal namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči. "Ali mora Evropa kupiti nafto od Irana ali pa Iranu zagotoviti ekvivalent od prodaje nafte v kreditni liniji, ki jo jamčimo s prihodki od prodaje iranske nafte, kar nekako pomeni predprodajo nafte," je dodal Aragči.

Gre za odgovor na predlog Francije, ki je Iranu predlagala kreditno linijo okoli 15 milijard dolarjev do konca leta, če bo Teheran ponovno začel spoštovati vse obveze iz mednarodnega jedrskega sporazuma. Ali je predlog, ki ga ponuja Pariz, izvedljiv, pa je v veliki meri odvisno tudi od Združenih držav Amerike, ki ga lahko še blokirajo.

ZDA so medtem v torek uvedle sankcije proti iranskemu vesoljskemu programu. Sankcije veljajo za tri ustanove: Iransko vesoljsko agencijo (ISA), Iranski center za vesoljske raziskave (ISRC) ter Inštitut za astronavtiko (ARI). To je prvič, da so ZDA uvedle sankcije proti iranski civilni vesoljski agenciji in obema raziskovalnima centroma.    

Profimedia
Zaradi ameriških sankcij se Iran sooča s hudo ekonomsko krizo in visoko inflacijo.

Uvedba sankcij pomeni, da bodo vsi državljani in prebivalci ZDA kazensko odgovorni, če bodo sodelovali pri iranskem vesoljskem programu. Tuja podjetja, vlade in mednarodne vesoljske organizacije pa lahko doleti kazen, če bodo sodelovale z iranskimi vesoljskimi ustanovami.

Kot so ob tem pojasnili v Washingtonu, Teheran domnevno uporablja civilno agencijo in dva raziskovalna centra tudi za razvoj vojaškega raketnega programa.