Brexit

Johnson po udarcu v britanskem parlamentu napovedal predčasne volitve

A.S./STA
4. 9. 2019, 07.20
Posodobljeno: 4. 9. 2019, 09.39
Deli članek:

Britanski parlament je v torek pozno zvečer podprl začetek postopka za sprejem zakona, ki bi preprečil izstop Velike Britanije iz Evropske unije brez dogovora. Britanski premier Boris Johnson je po glasovanju že napovedal predčasne volitve.

Profimedia
Boris Johnson

Predlog, ki ga je parlament podprl z 328 glasovi proti 301, predvideva, da bi moral Johnson zaprositi za preložitev izstopa Velike Britanije iz Evropske unije do 31. januarja prihodnje leto, če poslanci do 19. oktobra ne bi sprejeli novega sporazuma ali glasovali za brexit brez dogovora.

Za predlog je poleg laburistov glasovalo tudi 21 poslancev iz vrst konservativne stranke, ki nasprotujejo brexitu brez dogovora. Predlog naj bi britanski parlament obravnaval danes.

Johnson je po glasovanju napovedal, da bo njegova vlada danes v parlament vložila zahtevo za razpis predčasnih volitev. Kot je dejal, ne želi volitev, a če bodo poslanci danes glasovali za po njegovem še eno nesmiselno preložitev brexita, bo to edina možnost. Da bo vlada 14. oktobra razpisala predčasne volitve, če bo parlament podprl začetek zakonodajnega postopka, je Johnson sicer napovedal že pred glasovanjem.

Poslanci bodo danes razpravljali in glasovali o predlogu zakona, ki bo od Johnsona zahteval trimesečno preložitev brexita do 31. januarja, razen če parlament do 19. oktobra ne potrdi novega dogovora ali podpre izstopa brez dogovora. Če bo ta predlog potrjen, preložitev brexita potrebuje privolitev tudi preostalih 27 članic unije, ki pa vztrajajo, da mora London navesti utemeljene razloge za preložitev. 

Danes je pričakovati tudi odločitev sodišča v Edinburgu o tožbi proti Johnsonovi zahtevi za prekinitev dela parlamenta.