Spletna anketa

Direktna demokracija v Italiji: o koaliciji odločajo člani Gibanja pet zvezd

B.K.
3. 9. 2019, 11.01
Posodobljeno: 3. 9. 2019, 11.25
Deli članek:

Spletna anketa, ki jo lahko izpolni več kot 100.000 članic in članov italijanskega Gibanja pet zvezd bo odločila, ali bo Italija dobila novo koalicijo ali predčasne volitve.

Profimedia
Gibanje pet zvezd je bilo oblikovano kot spletna platforma, ki je kasneje prerasla v stranko.

Največja italijanska parlamentarna stranka Gibanje pet zvezd, ki se trudi preprečiti novo politično krizo v Italiji, je ob koncu tedna dosegla dogovor o oblikovanju nove vladne koalicije s centristično Demokratsko stranko. A dogovor bo ničen, če ga v neposrednem glasovanju ne bo podprla večina članov Gibanja.

Gibanje pet zvezd je nastalo kot političen projekt nove generacije. Oblikovalo se je okoli zahteve po direktni demokraciji – neposrednem vplivu članstva na politike vodstva gibanja in stranke. Aktivne članice in člani gibanja o večjih odločitvah namreč glasujejo. Glasovanje izvedejo preko posebne spletne platforme Rousseau. Tokrat bo vprašanje na Rousseauju sledeče: "ali se strinjate s tem, da Gibanje pet zvezd vstopi v vladno koalicijo z Demokratsko stranko, ki jo bo kot premier vodil Giuseppe Conte?" Conte je vodil tudi vlado Gibanja in skrajno desne Lige, ki je padla prejšnji mesec.

Reuters
Giuseppe Conte upa na nov mandat, na čelu nove vlade.

Podpora novemu vladnemu projektu ni samoumevna. Velik del aktivistične baze Gibanja namreč nasprotuje povezovanju z "etabliranimi" strankami, ki so po njihovem mnenju odgovorne za slabo stanje v Italiji. Ena izmed "etabliranih" je tudi Demokratska stranka, ki je vodila vlado pred zadnjimi volitvami. Oblikovanje ponujene vlade bi torej pomenilo odmik od radikalnih začetkov Gibanja, ki ga je kot proti-elitistično stranko ustanovil komik Beppe Grillo. Ta je sicer koalicijo javno podprl in pozval voditelja Gibanja Luigia Di Maia, ki je kritiziral dogovor z Demokratsko stranko, naj jo tudi on podpre. Conte, ki je v ponedeljek nagovoril člane Gibanja, je prav tako pozval k podpori dogovora.

Reuters
Nekdanja partnerja: Luigi di Maio (levo) in Matteo Salvini.

Dosedanja italijanska vlada, ki sta jo sestavljali stranki Gibanje in Liga, je padla prejšnji mesec po tem, ko je vodja Lige Matteo Salvini s svojo stranko izstopil iz koalicije, s čimer je želel izsiliti nove volitve. Javnomnenjske raziskave Ligi namreč kažejo strmo izboljšanje rezultata na račun nekdanje koalicijske partnerice. Če bo članstvo Gibanja podprlo oblikovanje koalicije, bo italijanski predsednik Sergio Mattarella najbrž še ta teden potrdil novo vlado. V nasprotnem primeru našo zahodno sosedo čakajo predčasne volitve.