Vsaj 5 smrtnih žrtev

VIDEO: Orkan Dorian že 40 ur vztraja nad Bahami, ZDA bo najverjetneje obšel

B.K.
3. 9. 2019, 08.44
Posodobljeno: 3. 9. 2019, 09.24
Deli članek:

Nad Bahame je Dorian prispel kot orkan pete stopnje. Že dva dni se zliva nad otočjem, v tem času je oslabel na tretjo stopnjo.

NASA
Orkan Dorian, pogled z vesolja.

Orkan Dorian je na otočju Bahami v Karibskem morju vzel že najmanj pet življenj, med njimi tudi otroška. Vse smrti naj bi se zgodile na otoku Abaco. Nevihta, ki je na otočje udarila kot orkan pete stopnje po njem pustoši že skoraj dva dni, od tega se zadnjih 12 ur ne premakne iznad otoka Gran Bahama. Premier Bahamov Hubert Minnis je orkan označil za "zgodovinsko tragedijo". V hudih nalivih in močnih vetrovih je bilo popolnoma uničenih vsaj 13.000 domov.

Otoške oblasti so poročale, da prejemajo "neverjetne" količine klicev na pomoč. Ena izmed radio postaj je denimo prejela več kot 2.000 klicev. Na pomoč kličejo predvsem ljudje iz območij, kjer Dorian divja že več kot 12 ur. Med drugimi je klicala babica s šestimi vnuki, ki so pred poplavljeno hišo pobegnili skozi izrezano luknjo v strehi, na pomoč je klicala tudi skupina osmih otrok in petih odraslih, ki so ostali ujeti na poplavljeni avtocesti. Poplavilo je tudi vsaj dve nevihtni zaklonišči.

Nacionalni center za orkane (NHC) Združenih držav Amerike ob tem poroča, da naj bi se Dorian do srede zjutraj približal vzhodni obali Floride, nato pa se pomaknil proti obali Georgije in Južne Karoline. V teh zveznih državah so oblasti po večdnevni negotovosti odredile evakuacijo 100.000 prebivalcev, čeprav bo oko nevihte najbrž ostalo na morju in ne bo stopilo na celino. Kljub temu nekatera obalna mesta na Floridi že danes poročajo o močnih vetrovih, ki dosegajo tudi do 160 kilometrov na uro. Odpovedanih je bilo več kot 1.300 notranjih in mednarodnih letov.