Vsebina pisma

Hrvaški zet si je pred usmrtitvijo zaželel, da bi še enkrat objel svoja otroka

J.P.
2. 9. 2019, 17.02
Posodobljeno: 2. 9. 2019, 20.32
Deli članek:

Britanca Davida Hainsa je v Sirijo pripeljal čut za sočloveka. Leta 2013 so ga v taborišču za begunce v bližini meje s Turčijo zajeli pripadniki Islamske države.

Profimedia
David Haines in Džihadi John

Ujetnik je bil leto in pol, nato so ga usmrtili. Nekaj mesecev pred tem so ga prisilili, da svoji družini pošlje pismo in jo zaprosi za 100 milijonov funtov odkupnine (približno 110 milijonov evrov). Vsebina pisma je do nedavnega bila neznanka. Zdaj britanski mediji poročajo, da se je 44-letnik v pismu svoji družini opravičil in jih prosil odpuščanja. Zapisal je tudi, da si želi le, da bi lahko spet objel svoja otroka, in še, da je njegovo zdravstveno stanje vedno slabše. Očitno je vedel, kakšna usoda ga čaka, saj je navedel znesek, ki bi mu rešil kožo, in dodal, da se v nasprotnem primeru boji najhujšega.

Zloglasni Beatlesi

Davida Hainsa je leta 2014 usmrtil zloglasni Britanec Džihadi John. Njegova starša Chris in Mary Haines sta še 2014. trdila, da vesta za pismo, a da ga nista dobila v branje. Zadržale so ga državne inštitucije, ki so skušale Hainesa rešiti. Na roko napisano pismo je danes del dokaznega gradiva zoper Alexandra Koteyja in El Shafeeja Elsheikha, člana tako imenovanih Beatlesov (vzdevek so dobili zaradi britanskih državljanstev) , katerim je pripadal tudi prej omenjeni rabelj. Pismo je prvi objavil Sunday Times, napisano pa naj bi bilo v prisotnosti Koteyja in Elsheikha.

Haines je bil poročen s Hrvatico Dragano Prodanović, s katero imata hčerko Atheo. Ko so ga usmrtili, je imela pet let. Dragana je decembra 2014 za Sky povedala, da hčerka ne ve, kaj je doletelo očeta, povedala ji je le, da sta zdaj sami.

44-letnik je za seboj pustil še hčerko Bethany.