Vesolje

Kitajski robot na Luni našel nenavadno snov

B.K.
2. 9. 2019, 14.06
Posodobljeno: 2. 9. 2019, 14.22
Deli članek:

Lunarni rover Yutu-2 že od januarja raziskuje 'temno stran' Lune.

Xinhua/STA
Chang'e-4 med pristankom na 'temni strani' Lune. V podobnem kraterju je rover Yutu-2 našel nenavadno snov.

Kitajska misija Chang'e 4, ki je na Luni pristala januarja letos, je namenjena raziskovanju zadnje strani Zemljinega naravnega satelita, ki ji pogovorno pravimo tudi "temna stran Lune". Doslej je njeno robotsko vozilo, rover Yutu-2, na Zemljo poslalo več izjemnih fotografij Lunine površine, zdaj pa je v javnost pricurljala novica, da je robot odkril tudi nenavadno snov.

Po poročanju portala Space.com je konec julija Yutu-2 med raziskovanjem površine naletel na nenavadno snov. Material na luninih tleh je na pogled deloval drugače od sicer sivih tal. Ekipa znanstvenikov Kitajske vesoljske agencije, ki z Zemlje upravlja z roverjem, mu je zato naložila nalogo, da v krater, kjer je ležala snov, usmeri svoj spektrometer – napravo za ugotavljanje sestave materialov.

Upravljalci misije niso sporočili kaj naj bi snov bila, oziroma kakšne so njene lastnosti, zato zahodni znanstveniki zgolj ugibajo o njeni naravi. Andrew Jones, novinar, ki poroča o kitajskem vesoljskem programu je zapisal, da bi morda lahko šlo za utekočinjeno steklo, ki je na Lunino površino prišel ob trku kakšnega meteorja. Za več informacij bo sicer potrebno počakati na uradno sporočilo kitajskih znanstvenikov.