Brexit brez dogovora

Johnson uporniškim poslancem grozi z izključitvijo

S.R./STA
2. 9. 2019, 11.23
Posodobljeno: 2. 9. 2019, 11.27
Deli članek:

Britanske konservativne poslance naj bi vodstvo stranke posvarilo pred upiranjem vladnim načrtom glede brexita, medtem ko opozicija načrtuje zakonodajo, ki bi preprečila izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora.

Reuters
Boris Johnson

Poslanci, ki bi podprli blokado brexita brez dogovora, bi škodovali vladi v pogajanjih glede brexita ter nadzor v parlamentu prepustili vodji opozicijskih laburistov Jeremyju Corbynu, so prepričani v vodstvu konservativne stranke. Zato uporniškim poslancem grozi izključitev iz stranke. 

Poslanci, ki bi glasovali proti stališču vlade, bodo izključeni iz stranke in ne bodo mogli kandidirati na naslednjih volitvah, je dejal neimenovani vir iz vrst konservativcev. 

Britanski premier Boris Johnson vztraja pri tem, da se bo brexit zgodil 31. oktobra z dogovorom ali brez njega. Opozicija skuša preprečiti, da bi Združeno kraljestvo zapustilo EU brez dogovora in ustrezno zakonodajo naj bi v parlamentu predstavili še ta teden. 

Verjamejo v nov dogovor

Torijci imajo v parlamentu vključno s poslanci severnoirske stranke DUP en glas večine, kar pomeni, da bi ob izgubi le enega poslanca vlada postala manjšinska. Johnson bi se moral danes sestati s tistimi konservativnimi poslanci, ki so proti brexitu brez dogovora, a je bil sestanek odpovedan. 

V britanski vladi verjamejo, da obstaja možnost za nov dogovor z EU do 17. oktobra, ko bo naslednji vrh unije, češ da se v Bruslju zavedajo, da je Johnson odločen 31. oktobra izvesti brexit. 

Premier je sicer britansko opozicijo in javnost prejšnji teden razburil z zahtevo za začasno prekinitev dela parlamenta, ki se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra. Končala se bi le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz unije, s tem pa praktično onemogočila nasprotnikom brexita brez dogovora, da po zakonodajni poti to preprečijo.