Podprl poziv

Brglez o žalostnem dnevu za demokracijo in vladavino prava

J.P./STA
1. 9. 2019, 09.48
Posodobljeno: 1. 9. 2019, 09.50
Deli članek:

Evropski poslanec Milan Brglez (SD/S&D) se je pridružil pozivu skupine Evropskih poslancev, naj Evropska komisija preuči pobudo britanskega premierja Borisa Johnsona za suspendiranje dela britanskega parlamenta in ugotovi, ali je v skladu z evropsko zakonodajo.

STA
Milan Brglez

"Gre za žalosten dan za razvoj demokracije in vladavine prava v britanski in vseevropski zgodovini. Parlamenti so bistvo demokratične ureditve države in nosilci demokracije v vsaki državi. Zato je treba njihovo delo ter ugled krepiti in ne omejevati," se je zavzel Brglez.

"Razlike v pogledih na razvoj demokracije obstajajo in bodo obstajale (...) napačno pa je, če stran, ki je politično močnejša, moč argumentov nadomesti z argumentom moči ter vzvode, ki jih ima, uporabi zoper demokracijo in demokratične postopke. Britanska vlada je po mojem mnenju storila prav to," je še dodal evropski poslanec iz Slovenije.

Zato se je, kot je sporočil, pridružil pozivu Evropski komisiji, ki ga je pripravil britanski poslanec Anthony Hook (RE). Gre za poziv komisiji, da preuči morebitne kršitve Pogodbe o delovanju EU. Evropsko komisijo med drugim opozarjajo na pomen vladavine prava in jo sprašujejo, ali namerava podobno kot že v drugih primerih tudi proti Veliki Britaniji uvesti postopek zaradi kršenja temeljnih vrednot načel EU sprožiti postopek po 7. členu Pogodbe o EU. Od komisije pričakujejo, da se opredeli v kar najkrajšem možnem času.

Johnson je v sredo predlagal začasno prekinitev dela britanskega parlamenta, ki ga je kraljica Elizabeta II. odobrila. Prekinitev se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra. Končala se bo le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz unije, s tem pa praktično onemogočila nasprotnikom brexita brez dogovora, da po zakonodajni poti to preprečijo.