Na petstopenjski lestvici

Dorian se je okrepil v orkan četrte stopnje

J.P./STA
31. 8. 2019, 09.22
Posodobljeno: 31. 8. 2019, 09.25
Deli članek:

Orkan Dorian, ki se bliža ameriški Floridi, se je v petek okrepil v orkan četrte kategorije na petstopenjski lestvici.

Reuters
Lokalno prebivalstvo vreče že polni s peskom.

Ameriški Nacionalni center za orkane iz Miamija je sporočil, da se je Dorian okrepil v "izredno nevaren orkan četrte kategorije". Orkan z vetrovi okoli 220 kilometrov na uro naj bi Bahame dosegel v nedeljo, Florido pa pozno v ponedeljek ali v torek.

Premier Bahamov Hubert Minnis je prebivalce arhipelaga v Atlantskem oceanu, ki živijo na poti "izredno močnega in potencialno življenjsko nevarnega orkana", pozval, naj poskrbijo za svojo varnost. Na novinarski konferenci jim je svetoval, naj se v skladu z navodili evakuirajo. "Če se ne evakuirate, lahko za to plačate s svojim življenjem," je posvaril.

Natančna pot orkana je še vedno nejasna. Prebivalci Floride zaenkrat nimajo navodil o evakuaciji, so se pa mnogi založili s hrano, vodo in drugimi zalogami. Številni so tudi pripravljeni na hiter odhod na varno.

Guverner Floride Ron DeSantis je razglasil izredne razmere in milijone prebivalcev opozoril, naj se pripravijo na "izreden dogodek". "Pričakujemo obsežne poplave. Vse prebivalce Floride pozivamo, naj si naredijo sedemdnevno zalogo hrane, zdravil in vode," je dodal.

Trenutno je mobiliziranih okoli 2000 pripadnikov floridske nacionalne garde, še enkrat toliko se jih bo pridružilo danes.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki ima na Floridi svoje posestvo Mar-a-Lago, je dejal, da bi se lahko Dorian izkazal za "absolutno pošast". Zaradi prihajajočega orkana je tudi odpovedal pot na Poljsko.