Jezni na ministra

Hrvaški motoristi napovedujejo blokado treh mejnih prehodov s Slovenijo

G.G.
27. 8. 2019, 19.40
Posodobljeno: 27. 8. 2019, 19.44
Deli članek:

Hrvaški motoristi so jezni. Napovedujejo blokado mejnih prehodov, cestninskih postaj in trajektna pristanišča.

Bobo
Prehod slovensko-hrvaške meje na Dragonji. Če bodo motoristi izpolnili grožnjo, zna biti v soboto gneča.

Motoristi menijo, da jim hrvaški minister za za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković nikakor ne prisluhne. Sodu pa je dno izbila njegova izjava, da so "motoristi marginalna skupina, ki škoduje svoji državi." Po mnenju društva Karavana za življenje - motoristi na cesti minister pozablja, da so se tudi motoristi borili za samostojno Hrvaško, od njega pa ne pričakujejo nemogočega, le kar jim je obljubljal na sestanku.

Njihove glavne zahteve so: dodatne zaščitne ograje na cestah, postavitev novega prometnega znaka, ki opozarja na zahteven del ceste za motoriste, uporaba takšnih barv na cestišču, ki zmanjšujejo možnost zdrsa pnevmatik in ustavitev prakse, po kateri v poletni sezoni zvišajo cesnine za motoriste za 10 odstotkov.

Resnost svojih zahtev bodo motoristi podkrepili z "motenjem prometa" na mejnih prehodih, cestninskih postajah in v trajektnih pristaniščih. Že prihajajočo soboto naj bi med drugim upočasnili promet tudi na slovensko-hrvaških mejnih prehoduh Jelšane (na hrvaškem Rupa), Dragonja (Kaštek) in Sečovlje (Plovanija). Hrvaški motoristom se bodo pridružili tudi nekateri slovenski kolegi.