Fekalije

FOTO: Drek v Jadranu? Tako ga je v pristanišču na Visu iz jahte v morje spustil češki bogataš

R.T.
27. 8. 2019, 12.06
Posodobljeno: 27. 8. 2019, 14.14
Deli članek:

Južni sosedje so znova v šoku, potem ko so dobili nov dokaz, kako je petičnim turistom malo mar za pravila in zakone.

Facebook/Andro Žuanić
Iz jahte jih je izpustil naravnost v morje.

To je le še eden v vrsti »mini« okoljskih incidentov na hrvaški obali, od koder so letos že poročali o domačinih in hotelih, ko si svoje greznice brez slabe vesti praznijo v Jadransko morje. Kot kaže, za njimi ne zaostajajo turisti, četudi imajo še tako globoke žepe. Kot poroča portal Morski.hr, je v pristanišču Komiža na hrvaškem otoku Vis včeraj zvečer enega takih zasačil ogorčen domačin, ki je fotografije nato objavil na facebooku. 

Pod 3,5 milijona evrov vredno češko jahto Liz Mary, katere lastnik naj bi bil nek češki bogataš, so se v soju lune in javne razsvetljave zalesketale fekalije, ki so priplavale neposredno iz rezervoarja na plovilu. To se ne sme početi niti na odprtem morju, kaj šele v pristaniščih. Kot je nedavno pojasnil vodja pristaniške kapitanije v Zadru Alen Rukavina, je v skladu s pomorskim zakonikom v Jadransko morje prepovedano izpuščati fekalije, ne glede na njihovo »vrsto« in »izvor.« 

Na dogodek se je že ostro odzvala županja Tonka Ivčević, ki je dejala, da je to povsem »nesprejemljivo.« Pojasnila je sicer, da sami niso pristojni, da bi v takem primeru posredovali, a da so o dogodku obvestili pristaniško kapitanijo. Ko so novinarji portala za komentar prosili vodjo kapitanije Damirja Radića, je ta postregel z nekoliko presenetljivim, predvsem pa odrezavim odgovorom, ki je morda vendarle bil posledica pomembnejših opravkov. »S tem se zdaj ne morem ukvarjati, imam pomembnejše stvari, delam,« je dejal. Na vprašanje, ali je lastnika ladje kaznoval, pa je odgovoril, da »ve, da je to pomembno, a da zdaj o tem ne more govoriti,« nato pa urno odložil slušalko.