Atomska bomba

Trump je spet predlagal, da bi proti orkanom uporabili jedrsko orožje

J.P./STA
26. 8. 2019, 07.53
Posodobljeno: 26. 8. 2019, 07.55
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi že nekajkrat predlagal, da bi proti orkanom uporabili jedrsko orožje, da ne bi povzročili uničenja na kopnem.

Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump.

Donald Trump naj bi med sestankom o nevarnosti orkanov vprašal, ali bi bilo možno uničiti orkan, če bi v njegovo središče vrgli atomsko bombo. Sodelujoči na tem sestanku pa so se potem čudili, "kaj naj zdaj naredijo" glede tega predsednikovega predloga.

Predsednika naj bi sicer že pred dvema letoma zanimalo, kaj bi se dalo narediti, da bi se uničilo orkan že med njegovim oblikovanjem sredi Atlantika. Tokrat pa je predlagal tudi uporabo jedrskega orožja v boju proti orkanom.

V Beli hiši tovrstnih navedb niso komentirali. Je pa neimenovani visoki predstavnik Trumpove administracije poudaril, da predsednikov namen v osnovi ni slab.

Zamisel o uporabi jedrskega orožja proti orkanu sicer ni nova. O tem so razmišljali že med administracijo predsednika Dwighta Eisenhowerja v 50. letih prejšnjega stoletja. Znanstveniki so potem tovrstno idejo hitro ovrgli, a se še vedno pojavlja. Tokrat celo z najvišje ravni.

Ni dobra ideja

Ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) ima tej zamisli posvečeno tudi spletno stran, kjer opozarja, da ne le, da bomba ne bi pomembneje vplivala na viharni sistem, ampak bi veter orkana hitro razširil jedrski material po eksploziji daleč naokoli. "To vsekakor ni dobra ideja," poudarjajo na NOAA.