Svet

Princ Andrew obžaluje, da je zmotno mislil

G.G./STA
24. 8. 2019, 18.19
Posodobljeno: 24. 8. 2019, 18.21
Deli članek:

Britanski princ Andrew je danes zanikal vpletenost v spolne zlorabe mladoletnic, za katere naj bi bil odgovoren pokojni ameriški milijonar Jeffrey Epstein. Zatrdil je, da ne bi opravičeval, sodeloval ali spodbujal takšnega ravnanja.

Profimedia
Jeffrey Epstein

Epstein je 10. avgusta naredil samomor v newyorškem zaporu, kjer je čakal na začetek sojenja zaradi obtožb o trgovini z mladoletnicami za spolno izkoriščanje.

Vojvoda Yorški je v daljšem sporočilu, ki ga je danes objavila Buckinghamska palača, zatrdil, da je Epsteina spoznal leta 1999, videla pa sta se le redko.

"V nobenem obdobju omejenega časa, ki sem ga preživel z njim, nisem videl, bil priča ali sumil v takšno ravnanje, ki je posledično vodilo v njegovo aretacijo in obsodbo," je zapisal.

Epstein je leta 2008 na Floridi priznal spolno zlorabo mladoletnic, a je bil obsojen na milo zaporno kazen. Pozneje ga je spolnih zlorab obtožilo še več kot 20 žensk in ena od njih je zatrdila, da je bila večkrat prisiljena v spolne odnose s princem Andrewom.

Ta je v današnjem sporočilu odgovoril tudi na kritike, ker se je z Epsteinom družil tudi po njegovem izpustu iz zapora leta 2010. "Lahko le ponovim obžalovanje, da sem zmotno mislil, da to, kar sem mislil, da vem o njem, očitno ni bila resnična oseba, glede na to, kar vemo zdaj," je še dejal princ.