Pomembna je vsebina

Prva smrt v povezavi s kajenjem elektronske cigarete! Tekočina s črnega trga naj bi vsebovala droge

G.G.
24. 8. 2019, 10.16
Posodobljeno: 24. 8. 2019, 10.25
Deli članek:

Agencija za zdravje v ameriški zvezni državi Illinois je sporočila, da so zabeležili prvi primer smrti zaradi kajenja elektronske cigarete. Toda, pozor, bistvena je vsebina elektronske cigarete.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Na tem mestu ponovimo opozorilo slovenskega Nacionalnega inštituta za zdravje: "Elektronske cigarete vsebujejo zdravju škodljive snovi, varnost njihove dolgoročne uporabe ni znana, zato ne moremo trditi, da so varne za zdravje."

"Vejper" je razvil hudo bolezen dihal in je zaradi nje tudi umrl, so sporočili, niso pa želeli razkriti niti natančne starosti pokojnega - navedli so le, da je bil star med 17 in 38 let.

Direktor CDC (The Centers for Disease Control and Prevention) Robert Redfield je po poročanju za BBC dejal, da so v zadnjih tednih zaznali razmah pljučnih bolezni med kadilci elektronskih cigaret. Ob tem je ponovil znano stališče zdravnikov širom po svetu, da so kadilci elektronskih cigaret izpostavljeni različnim substancam (nikotin, arome, aerosol, vlažilci, kanabinoidi, ...), o njihovih dolgotrajnih učinkih na zdravje pa je še premalo znanega. Redfield dodaja, da vejpanje zagotovo ni zdravo za otroke, mladoletnike, nosečnice in odrasle, ki doslej niso podlegli šarmu tobačnih izdelkov.

THC v elektronskih cigaretah?

Kot rečeno, v več ameriških zveznih državah so zabeležili porast pljučnih bolezni med uporabniki elektronskih cigaret. "Oboleli" so tožili zaradi kašljanja, kratke sape, izmučenosti in v nekaterih primerih tudi zaradi bruhanja in driske. Več od okoli 200 pacientov je povedalo, da je v zadnjem času uživalo izdelke z vsebnostjo tetrahidrokanabinola (THC). Predsednik ameriškega "vejp" združenja Gregory Conley je prepričan, da je za razmah bolezni kriva vsebina, torej tekočina, ki je vsebovala kanabis ali druge sintetične droge, in ne nikotin. Na črnem trgu v ZDA je namreč možno kupiti najrazličnejše tekočine, tudi takšne z vsebnostjo drog in nepreverjenih arom. V slovenskih trgovinah takšnih ne boste našli.

Skratka, kot je pred leti dejala Mihaela Zidarn iz Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik: "V pljuča bi moral iti samo svež, čist zrak." V idealnih razmerah bi se morali vsi preseliti v neokrnjeno naravo, v praksi pa menimo, da je najbolje, kot pravi voditelj televizijskega kviza Vem Aljoša Ternovšek, da "razmišljajte s svojo glavo". Dodajmo le, če je kaj pametnega v tej glavi.