Svet

Aferaški ministri nižajo podporo poljski vladajoči stranki

G.G./STA
23. 8. 2019, 19.58
Posodobljeno: 23. 8. 2019, 20.02
Deli članek:

Poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki sta jo v zadnjem času doleteli dve veliki aferi, pred oktobrskimi parlamentarnimi volitvami izgublja javnomnenjsko podporo.

Reuters
Namestnik poljskega pravosodnega ministra Lukasz Piebiak.

Glede na v četrtek opravljeno anketo inštituta Kantar, PiS podpira 39 odstotkov vprašanih, medtem ko jo je še 13. avgusta 44 odstotkov. Sredinska PO je medtem v primerjavi s preteklo anketo pridobila tri odstotne točke in jo zdaj podpira 30 odstotkov ljudi.

Leva koalicija Levica medtem ostaja pri 11-odstotni podpori. Koalicijo kmečke stranke PSL in protisistemskega Kukiza 15 podpira šest odstotkov oziroma dve odstotni točki več kot sredi meseca. Skrajno desna Konfederacija je pridobila eno odstotno točko in ima prav tako šestodstotno podporo.

Po navedbah tujih tiskovnih agencij je to prva anketa pred oktobrskimi parlamentarnimi volitvami, v kateri se je razlika med PiS in PO občutneje zmanjšala. Analitiki to pripisujejo dvema aferama, ki sta pretresli vladajočo stranko. Se pa sprašujejo, ali se bo padanje podpore spremenilo v trend.

Dve aferi

Ta teden se je sredi ene od afer znašel namestnik pravosodnega ministra Lukasz Piebiak, ki naj bi po poročanju poljskega portala Onet vodil spletno kampanjo proti nasprotnikom vladnih pravosodnih reform. Ena od tarč te kampanje je bil vodja združenja sodnikov Iustitia Krystian Markiewicz. Ta je vladi očital, da s pravosodnimi reformami spodkopava sistem delitve oblasti in vladavino prava.

Piebiak naj bi neki ženski, imenovani Emilia, pošiljal material, škodljiv za Markiewicza. Ženska naj bi te govorice o sodnikovem zasebnem življenju in karieri pošiljala medijem, članom sodniškega združenja in tudi Markiewiczu. Emilia je priznala, da je škodovala najmanj 20 sodnikom, je v ponedeljek poročal portal.

Na ministrstvu so pojasnili, da je pravosodni minister Zbigniew Ziobro, potem ko je izvedel za kampanjo, zahteval namestnikov odstop. Ta je v torek tudi odstopil.

Že v začetku meseca pa je odstopil predsednik spodnjega doma parlamenta iz vrst Pis Marek Kuchcinski, ki se je za to odločil po obtožbah opozicije, da je vladna letala uporabljal v zasebne namene. Kuchcinski, ki je priznal zasebno rabo vladnih letal, je trdil, da ni kršil zakonov.