Afera Ibiza ga je odnesla iz politike

Strache z novo službo: ukvarjal se bo z nepremičninskimi posli

A.S./STA
23. 8. 2019, 13.21
Posodobljeno: 23. 8. 2019, 13.21
Deli članek:

Nekdanji vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache bo septembra nastopil novo službo. Po poročanju časnika Österreich se bo nekdanji podkancler, ki ga je t. i. afere Ibiza odnesla iz vlade in politike, po novem ukvarjal z nepremičninskimi posli.

Profimedia
Heinz Christian Strache

Delal naj bi za nepremičninsko razvojno podjetje K.Y.A.T.T. v Badnu pri Dunaju v Spodnji Avstriji, so še navedli v omenjenem časniku. Strache pa jim je povedal, da od FPÖ že od 22. maja ni prejel plače.

Malezijsko-avstrijsko podjetje K.Y.A.T.T. je v večinski lasti nekdanjega sekretarja svobodnjaške stranke Siegmunda Kahlbacherja. Med drugim upravlja hotel Sacher v Badnu, hotel v termah Lutzmannsburgu in hotel Heritage v Hallstattu.

Kahlbacher je med drugim v Avstriji znan po vpletenosti v bankrot plavajočega odra na Vrbskem jezeru v začetku tisočletja. To je bil eden izmed prestižnih projektov pokojnega deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja.

Stracheja je iz vlade in politike spomladi odnesla afera Ibiza. Ta je izbruhnila, ko se je v javnosti pojavil posnetek Stracheja, na katerem ta domnevni ruski vlagateljici ponuja vladne posle v zameno za pomoč pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2017, po katerih so svobodnjaki vstopili v vladno koalicijo z ljudsko stranko (ÖVP).

Zaradi te afere je razpadla tudi vladna koalicija, v Avstriji pa so razpisali predčasne volite, ki bodo 29. septembra.