Obtožbe

Kdo je kriv za zastoj v pogajanjih med ZDA in Severno Korejo?

B.K.
23. 8. 2019, 10.28
Posodobljeno: 23. 8. 2019, 10.34
Deli članek:

Severnokorejski zunanji minister krivi ameriškega kolega.

Profimedia
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Prvi diplomat Severne Koreje Ri Jong Ho je ameriškega kolega Mika Pompea obtožil odgovornosti za zastoj denuklearizacijskih pogajanj med Severno Korejo in Združenimi državami Amerike. Ri je dejal, da Pompeu »manjkata logično mišljenje in racionalna razsodnost« in ga označil za »strupeno rastlino ameriške diplomacije,« ki na pogajanja meče »temne sence«.

Reuters
Severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho.

Rija so ujezile Pomoeove nedavne izjave, v katerih je zagotovil, da bodo ZDA ohranile stiskaške sankcije do Severne Koreje. ZDA so medtem z Južno Korejo izvedle vojaške vaje, kar je še dodatno zaostrilo napetosti. Korejske oblasti so zato v četrtek sporočile, da Pjongjang »nima interesa« za nadaljevanje pogajanj, dokler Washington ne preneha z »vojaškimi premiki.«

Profimedia
Pompeo in Kim sta pred časom razvila dober odnos.

Ri je Pompea prav tako označil za »nesramnega,« saj naj bi »moledoval« za denuklearizacijo Severne Koreje in izboljšanje odnosov, ko je obiskal Pjongjang in se sestal s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, danes pa zagovarja nadaljevanje sankcij in izvajanje vojaških vaj v bližini Severne Koreje.