kontakti

Vladi Venezuele in ZDA se že več mesecev skrivoma pogovarjata

B.K.
21. 8. 2019, 07.53
Posodobljeno: 21. 8. 2019, 08.51
Deli članek:

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je potrdil, da potekajo pogovori na visoki ravni med njegovo administracijo in administracijo predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro.

Madurovo priznanje prihaja dan po tem, ko so mediji poročali, da naj bi se z visokimi predstavniki Bele hiše pogovarjal Madurov tesen zaveznik in drugi najvplivnejši socialist v Venezueli Diosdado Cabello. Po poročanju medijev, naj bi pogovori s Cabellom kazali na vedno večje razdore v Madurovi vladi in pripravljenost njegovih zaveznikov na sodelovanje z opozicijo, mimo Madurovega hrbta.

Sedaj je Maduro te govorice zavrnil, ko je priznal, da tovrstni pogovori potekajo že dlje časa in da je o njih obveščen. "Potrjujem, da že več mesecev potekajo kontakti med visokimi predstavniki vlade Donalda Trumpa in bolivarjansko vlado, ki ji predsedujem jaz. [Pogovori potekajo] z mojim neposrednim dovoljenjem," je v torek zvečer dejal venezuelski predsednik. Cilj pogovorov ja za venezuelsko stran ta, da bi "predsednik Donald Trump prisluhnil Venezueli in resnici o bolivarjanski revoluciji v 21. stoletju," je še dejal Maduro.

Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump.

Pogovore je potrdil tudi Trump, ki je ob srečanju z romunskim predsednikom v Beli hiši novinarjem priznal, da pogovori potekajo. "Pogovarjamo se z raznoraznimi predstavniki Venezuele. Ne bom povedal s kom, a govorimo na visokem nivoju," je dejal Trump.

Združene države Amerike si sicer že od začetka leta prizadevajo ovreči venezuelsko vlado. Za namen tega so januarja podprle samooklicanega začasnega predsednika Juana Guaidoja in sprožile kampanjo v Združenih narodih za legitimacijo Guaidojevih pretenzij. Ameriškemu zgledu je sledilo še okoli 50 držav, velika večina jih je v konfliktu ostala nevtralnih, nekatere pa podpirajo Madurovo vlado.

Reuters
Vodja venezuelske opozicije Juan Guaido.