Vladna kriza

Italija ostala brez premierja

S.R./STA
20. 8. 2019, 21.41
Posodobljeno: 20. 8. 2019, 21.52
Deli članek:

Italijanski premier Giuseppe Conte je danes predsedniku države Sergiu Mattarelli ponudil odstop. Predsednik se je z odstopom seznanil in vlado pozval, naj med posvetovanji opravlja tekoče posle. Posvetovanja s strankami o nadaljnjih korakih bo Mattarella začel v sredo popoldne, so sporočili iz predsedniške palače v Rimu.

Reuters
Italijanski premier Giuseppe Conte je odstopil.

Giuseppe Conte je odstop napovedal že danes v senatu, ko je v nastopu poudaril, da trenutna kriza v tolikšni meri ogroža delo vlade, "da se ta tu končuje". Kritičen je bil do vodje skrajno desne Lige, notranjega ministra Mattea Salvinija, ki je 9. avgusta vložil nezaupnico proti Conteju in s tem sprožil vladno krizo. 

"Neodgovorno je sprožiti vladno krizo," je dejal Conte in Salvinija obtožil, da je ravnal v skladu z osebnimi in strankarskimi interesi. Obtožil ga je tudi, da je prelomil obljubo, ki jo je dal ob nastopu koalicijske vlade s populističnim Gibanjem pet zvezd 1. junija lani. Takrat so se namreč koalicijski partnerji zavezali, da se bodo o razlikah pogovarjali v dobri veri in lojalnem sodelovanju, je dodal. 

Iskali bodo večino

S tem je po dobrih 14 mesecih razpadla populistična vlada Lige in Gibanja pet zvezd. O nadaljnjih korakih bo sedaj odločal Mattarella, ki je za sredo ob 16. uri napovedal začetek posvetovanj s strankami.

Pričakovati je, da bo na posvetovanjih najprej preučil, ali obstaja v parlamentu kakšna druga večina. Če v parlamentu ne bi uspeli oblikovati druge večine, mora zahtevati razpustitev parlamenta, volitve pa bi lahko potekale 60 dni po razpustitvi. Če bi parlament razpustili do konca avgusta, bi jih lahko pripravili že oktobra. 

Predsednik bi lahko imenoval tudi tehnično vlado, da bi sprejeli proračun za leto 2020. Volitve bi bile v tem primeru spomladi prihodnje leto.