Čudež v sibirskem barju

VIDEO in FOTO: Triletnega Koljo iskalo več kot 1000 ljudi, v naročju rešitelja je v trenutku zadremal

R.T.
19. 8. 2019, 21.17
Deli članek:

Triletnega dečka sta starša pustila počivati v avtomobilu, ko sta se sama odpravila v gozd nabirati jagodičevje. Ko sta se vrnila, je bil avtomobil prazen.

VKontakte
Nikolaj »Kolja« Barkhatov

Nikolaja »Koljo« Barkhatova, starega tri leta, so 15. avgusta, po slabih treh dneh obsežne iskalne akcije našli globoko v barju v severnem delu regije Omsk, ki se sicer nahaja na jugozahodu sibirskega dela Rusije.

Kot poroča časnik Siberian Times, je popolnoma izčrpani otrok še isto minuto, ko ga je v roke vzel eden od reševalcev, zatisnil oči in zaspal. V divjini je pomanjkljivo oblečen preživel dve noči, pri čemer so se temperature ponoči spustile na pičlih 5 stopnij Celzija. Bil je močno dehidriran, po vsem telesu pa so ga popikali komarji. 

Iskalo ga je več kot 1000 ljudi

Starša sta se skupaj z razširjeno družino 13. avgusta podala na letno obiranje jagodičevja. Ko je Kolja postal preutrujen in je prosil za počitek, sta ga položila v avtomobil. Kot je dejal oče Stepan, sta se vrnila po vsega desetih minutah, a Kolje ni bilo več v avtomobilu. Sprva so ga več ur iskali sami, nato so na pomoč poklicali policijo, pridružili pa so se tudi številni prostovoljci. V naslednjih dveh dneh je Koljo iskalo že več kot 1000 ljudi, na zelo težavnem terenu pa so si pomagali tudi s psi, konji in helikopterji. Po slabih treh dneh so ga našli v visoki travi približno tri kilometre od avtomobila. Pristal je na enoti za intenzivno nego bližnje bolnišnice, kjer še danes okreva. »Zgodil se je čudež! Zajokali smo od sreče, ko smo slišali, da so ga našli nepoškodovanega,« je po poročanju Siberian Times dejal eden od prostovoljcev.