Tiskovna predstavnica vlade je še sporočila, da vlada načrtuje tudi "strožja pravila glede kaznovanosti ljudi, ki bodo vstopali v Veliko Britanijo". Dodala je, da še pripravljajo podrobnosti drugih sprememb, ki jih bodo uvedli 31. oktobra v okviru novega imigracijskega sistema. 

Gre za pomembno spremembo politike vlade v Londonu pod vodstvom premierja Borisa Johnsona. Do sprememb sistema prihaja, medtem ko Johnson krepi grožnje o pripravljenosti na izstop države iz EU 31. oktobra brez dogovora.

Okoli 3,6 milijona državljanom Evropske unije, ki so že v Veliki Britaniji, so že v okviru sheme Johnsonove predhodnice Theresa May pozvali, da morajo zaprositi za "status stalne naselitve". Doslej je zanj zaprosilo okoli milijon ljudi. 

Vlada Mayeve je januarja sporočila, da bo v primeru brexita brez dogovora Velika Britanija čim prej ustavila prost pretok ljudi da bodo prost prihod državljanov EU dovolili samo v prehodnem obdobju. Ustrezna zakonodaja je sicer obtičala v spodnjem domu parlamenta zaradi nesoglasij glede brexita. 

Samo izobraženi

Johnson je sicer v preteklosti dejal, da je po brexitu naklonjen sistemu priseljevanja izobraženih ljudi, vendar pa mora vlada dodatne podrobnosti šele objaviti. 

Kritiki, ki predstavljajo državljane EU, trdijo, da se Johnson s svojimi spremembami skuša izogniti parlamentu. Opozorili so tudi, da bi nenadna odprava pravice državljanom EU do bivanja in dela v Združenem kraljestvu 31. oktobra vodila do množične diskriminacije okoli več kot dveh milijonov državljanov EU. Lobistična skupina the3million je ob tem na Twitterju odločitev Londona označila za "lahkomiselno".