nesoglasja

Avstrijska ljudska stranka bi prepovedala identitarce

B.K.
19. 8. 2019, 13.08
Posodobljeno: 19. 8. 2019, 13.29
Deli članek:

Avstrijska ljudska stranka vztraja pri prepovedi skrajnega desničarskega identitarnega gibanja.

Profimedia
Avstrijski identitarci na protestu leta 2017.

Prepoved skrajnega panevropskega desničarskega gibanja identitarci "mora biti v naslednji koalicijski pogodbi," je v izjavi za avstrijske medije dejal vodja poslanske skupine Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) August Woeginger.

ÖVP, ki je slavila na parlamentarnih volitvah oktobra 2017, je vlado sestavila s Svobodnjaki (FPÖ), kar pa je bil tudi razlog za njen padec maja letos in razpis predčasnih volitev, ki bodo potekale septembra.

Čeprav je sodu dno izbila korupcijska afera v katero je vpleten vodja Svobodnjakov Heinz Christian Strache, so se trhle noge koalicije začele majati že v začetku letošnjega leta, ko je postalo jasno, da so Svobodnjaki tesno povezani z avstrijskimi identitarci. Ti so odkrito simpatizirali z množičnim morilcem, ki je marca v novozelandskem Christchurchu umoril 50 muslimanskih vernikov v dveh mošejah.

Na strani identitarcev močno stoji nekdanji notranji minister iz vrst FPÖ Herbert Kickl, ki je na žulj stopil takratnemu kanclerju Sebastianu Kurzu, saj si je prilastil nadzor nad obveščevalnimi službami. Kickl je ostro zavrnil Woegingerjev predlog, ta pa ga je označil za "zaščitnika" skrajnih desničarjev.

Vsem aferam navkljub pa desno-desna koalicija med ÖVP in FPÖ še vedno ostaja realna možnost za avstrijo po septembrskih volitvah. To je jasno večkrat izrazil tudi Kurz, ki se mu po javnomnnjskih raziskavah znova nasmiha kanclerski stolček.