Jean Claude Juncker, ki se mu počasi izteka mandat šefa Evropske komisije, je moral skrajšati svoje dopustovanje v Avstriji. Junckerju morajo namreč nujno operirati žolčnik. Zato je bil nemudoma prepeljan nazaj v domači Luksemburg.

O zdravstvenem stanju 64-letnega politika javnost ugiba že dlje časa. Znano je namreč, da rad pogleda v kozarec, bojda pa je tudi strasten kadilec.

Na vrhu Nata lansko leto je nekdanji luksemburški premier težko lovil ravnotežje, pri tem so mu morali pomagati tudi kolegi. Javnost je takrat ugibala, da gre nestabilnost pripisati alkoholu, a je Juncker kasneje dejal, da je bil razlog vnetje išiasa.

ursula von der leyen, jean-claude juncker
Profimedia
Predaja poslov?

Njegovo zdravstveno stanje je sicer pod drobnogledom javnosti že od leta 2016, ko je oznanil, da se ne bo še enkrat potegoval za stolček prvega evropskega komisarja. Takrat je zatrdil, da ni "ne utrujen, ne bolan."

Junckerja bo konec oktobra na vrhu Evropske komisije zamenjala kolegica iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) in trenutna obrambna ministrica Nemčije Ursula von der Leyen.