Vstaja ljudstva

FOTO in VIDEO: Neverjetni prizori iz Hongkonga, kjer se je v dežju zbralo več sto tisoč protestnikov

S.R./STA
18. 8. 2019, 18.38
Posodobljeno: 18. 8. 2019, 18.51
Deli članek:

Kljub močnim nalivom se je danes v Hongkongu zbralo na stotisoče protestnikov.

Profimedia
Protesti v Hongkongu.

Na ulicah Hongkonga se je danes kljub močnemu vetru in nalivom zbralo več sto tisoč ljudi. Shod se je začel v parku Victoria in se nadaljeval po mestu. Policija je dala dovoljenje za zbiranje, prepovedala pa pohode po mestu, česar protestniki niso upoštevali. Kitajski državni mediji so objavili slike vojaškega osebja in oklepnih vozil v bližnjem mestu Shenzhen, zaradi česar so ZDA posvarile Peking pred vojaškim vmešavanjem v Hongkong. 

Profimedia
Protesti v Hongkongu.

Protesti ta konec tedna, ki se jih je navedbah organizatorja udeležilo celo 1,7 milijona ljudi, so minili večinoma mirno. Oblasti svojih ocen glede udeležbe niso podale, kar je že po sebi dovolj zgovorno. "Borimo se že več kot dva meseca, a od vlade nismo dobili nobenega odziva. Vedno znova se lahko vračamo na proteste," je za BBC dejal eden od protestnikov.

Demonstracije so se začele junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočila izročanje osumljencev Kitajski. Nato so se razširile v množično gibanje za več demokratičnih svoboščin v mestu, ki znotraj Kitajske uživa delno avtonomijo.

Reuters
Protesti v Hongkongu.

Reuters
Protesti v Hongkongu.

Profimedia
Protesti v Hongkongu.

Profimedia
Protesti v Hongkongu.