Tajno poročilo

Ne gre za najbolj črn scenarij, temveč najverjetnejši, posledice bi bile katastrofalne

S.R./STA
18. 8. 2019, 11.08
Posodobljeno: 18. 8. 2019, 13.26
Deli članek:

Tajno poročilo britanske vlade naj bi opozarjalo na katastrofalne posledice brexita brez dogovora.

Profimedia
Verjetna naj bi bila tudi trda meja med Severno Irsko in Irsko.

V primeru brexita brez dogovora se bodo prebivalci Združenega kraljestva soočali s pomanjkanjem goriva, hrane, zdravil, z zastoji v pristaniščih, trdo mejo z Irsko in rastočimi stroški socialne oskrbe, je objavil Sunday Times, ki pravi, da se je dokopal do tajnega poročila britanske vlade. 

Šlo naj bi za tajno vladno poročilo z naslovom Operacija Yellowhammer. Sestavljeno naj bi bilo ta mesec, nudi pa vpogled v prikrite načrte vlade, da prepreči neželene plati izstopa Velike Britanije iz Evropske unije. Pri časniku poudarjajo, da gre za tveganja v primeru brexita brez dogovora in da napovedi britanske vlade izpostavljajo najverjetnejše težave, niso pa najhujši scenarij za državo. 

V napovedih piše tudi, da 85 odstotkov tovornjakov, ki prestopajo mejo med Veliko Britanijo in Francijo "morda ni pripravljenih" na francoska pravila, kar pomeni, da bi motnje in zastoji v pristaniščih lahko trajali do tri mesece. 

Po mnenju vlade je verjetna tudi trda meja med Severno Irsko in Irsko, ker se bodo trenutni načrti, da bi se temu izognili, pokazali za nevzdržne. Občutljivi dokument naj bi po navedbah časnika najbolj celovito ocenil pripravljenost Velike Britanije na brexit brez dogovora.

Odziv britanske vlade

Vlada je v odzivu dejala, da dokument ne opisuje njihovih pričakovanj pri izstopu iz EU brez dogovora, ampak zgolj opisuje scenarije, ki jih premlevajo v sklopu priprav na to. Državni sekretar za energetiko Kwasi Kwarteng je danes dejal, da "če ne dosežemo dogovora, moramo biti pripravljeni na izstop brez dogovora. To je bila vedno politika te vlade."

Kwarteng je dodal še, da je premier Boris Johnson zelo osredotočen na priprave za izstop brez dogovora, ki da se krepijo v obsegu in intenzivnosti. Po njegovem mnenju je prisotno tudi veliko širjenja panike. 

V Berlin in Pariz

Poročilo je pricurljalo v javnost ravno medtem, ko se Johnson pripravlja na potovanje v Berlin in Pariz prihodnji teden. V sredo se bo srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel, v četrtek pa s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Pričakujejo, da se bo Johnson zavzel za nov dogovor o Brexitu, hkrati pa vztrajal, da bo Združeno kraljestvo 31. oktobra izstopilo iz EU. Prvič naj bi jim v živo povedal, da bodo EU zapustili z dogovorom zgolj v primeru, če EU popusti in spremeni dogovor, ki ga je dosegla nekdanja premierka Theresa May

Johnson je sicer dejal, da bo na srečanjih v Franciji in Nemčiji "zelo malo razprave" o brexitu. Pričakuje, da bodo vsi izrazili svoje stališče in nato spremenili temo pogovora. Najverjetneje se bodo pred načrtovanim vrhom G7, ki bo prihodnji vikend, bolj posvetili zunanji, varnostni, trgovinski in okoljski politiki.