Italijanske oblasti so prižgale zeleno luč za izkrcanje približno 30 mladoletnih migrantov s humanitarne ladje Open Arms, ki je zasidrana pred otokom Lampedusa. Policija je prišla do ladje, da bi začela postopke evakuacije.

Izkrcanje mladoletnikov s humanitarne ladje Open Arms, ki je zasidrana pred Lampeduso in ji italijanske oblasti še naprej ne dovolijo vplutja v pristanišče, je italijanski notranji minister Matteo Salvini dovolil potem, ko mu je danes znova pisal premier Giuseppe Conte. Ta ga je, tako kot že v pismu v sredo, pozval, naj dovoli izkrcanje mladoletnikov iz humanitarnih razlogov. 

Conte je potrdil, da je šest držav EU pripravljeno sprejeti migrante. To so Nemčija, Francija, Romunija, Luksemburg, Portugalska in Španija. Italijanski notranji minister je nato sporočil, da bo dovolil izkrcanje mladoletnikov. V javnem pismu premierju Conteju je Salvini zapisal, da bo izkrcanje mladoletnih migrantov dovoli "proti (svoji) volji" samo zato, ker ga je tako prosil premier. 

Po izkrcanju mladoletnikov bo na krovu ladje Open Arms še 106 migrantov, ki so na krovu ladje španske humanitarne organizacije Proactiva Open Arms že 17 dni. Razmere na krovu postajajo vse bolj kritične, opozarja kapitan ladjeMarc ReigTa je že včeraj sporočil, da so migranti, ki so zbežali iz kaosa v Libiji, ladja pa jih je rešila v Sredozemskem morju, "psihično zlomljeni". 

ladja open arms
Reuters
V ozadju ladja Open Arms, polna migrantov.

Italijansko tožilstvo proti Salviniju sprožilo preiskavo

Italijansko tožilstvo je proti Salviniju, ki humanitarni ladji ne dovoli vplutja v pristanišče, sprožilo preiskavo zaradi domnevne ugrabitve in zlorabe položaja. V okviru preiskave je tožilstvo na Siciliji danes poslalo pravosodno policijo na sedež obalne straže v Rimu. 

Policija je popisala komunikacijo med notranjim ministrstvom in reševalnimi službami, da bi preverila, kdo preprečuje vplutje ladje v pristanišče v Lampedusi. Za ta korak so se odločili, potem ko je obalna straža v petek sprejela odločitev brez primere in pisala Salviniju, da "ni nikakršnih ovir za to, da ladja ne bi pristala". Zdravniki italijanskega malteškega reda so v petek opozorili, da so razmere na ladji, na kateri so migranti že dva tedna, slabe. 

ladja open arms
Reuters
Ladja Open Arms.

"Svet je priča temu, kaj je moralo preživeti 134 ljudi, ki čakajo na izkrcanje," je tvitnil Open Arms. "Od varnega zatočišča jih loči samo pomanjkanje volje politikov, ki imajo moč odločanja," so sporočili iz španske dobrodelne organizacije. Salvini je v petek tvitnil, da bi bila ladja, če bi pred 16 dnevi zaplula proti Španiji, "že doma". Boj nevladnih organizacij je političen, in ne humanitaren, poteka pa na plečih migrantov, je dodal.

Na morju pred Sicilijo pa je še vedno tudi ladja Ocean Viking, ki jo upravljajo SOS Mediteranee in Zdravniki brez meja (MSF). Na ladji, ki prav tako čaka na dovoljenje za vplutje v varno pristanišče, je 356 migrantov.