"Samo bela Evropa je čista in avtentična Evropa"

Hrvaška diplomatka po šokantnih izjavah zdaj trdi, da je bila žrtev hekerjev

S.R.
17. 8. 2019, 15.16
Posodobljeno: 17. 8. 2019, 15.32
Deli članek:

Hrvaška diplomatka Elizabeta Mađarević je bila po svojem rasističnem izpadu, ki ga je javnosti razodel hrvaški portal Index.hr, že poklicana na zagovor v Zagreb. Danes je obrnila ploščo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Facebook
Elizabeta Mađarević

Hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve se je že »ostro ogradilo od stališč, ki jih je na družabnem omrežju objavila njihova uslužbenka Elizabeta Mađarević, ki je od januarja 2019 zaposlena na veleposlaništvu v Berlinu.« Mađarevićeva, nekoč tudi članica hrvaške pogajalske skupine za pristop k EU, je 8. avgusta letos na facebooku zapisala nekaj »spornih« besed: »Čista in avtentična Evropa. Samo beli Evropejci, kot je bilo pred zgolj 30 leti po vsej Evropi. To bi moral biti dober oglas za počitnice. Človek bi pomislil, da to ni več mogoče, a na srečo je še,« je dejala, a njene besede niso ostale »skrite« očem domače in tuje javnosti, pri čemer portal Index.hr, ki je včeraj poročal o njenem rasističnem izlivu, dodaja, da diplomatka na svojem facebook profilu redno objavlja tudi vsebine, uperjene proti skupnosti LGBT. Med drugim naj bi denimo zapisala, da se je »vse te nemoralnosti in teh psiholoških motenj mogoče ozdraviti in rešiti.«

Zajem zaslonske slike
Sporna objava ...

Seznam je dolg

Nepresenetljivo so bili redna tarča njenih napadov tudi migranti, Ircem pa je očitala, da so podprli pravico žensk do splava. »Katoličan splava preprosto ne more podpirati,« naj bi zapisala ob objavi kolumne z naslovom »Čas je, da se katoliška cerkev na Irskem očisti kulturnega katoličanstva,« ki je bil objavljen na znanem »pro-life« portal Lifesitenews, kinaj bi bil pogosto vir njenega navdiha. Spisek njenih spornih »misli« je dolg, a dejstvo ostaja, da ji danes številni državljani na skrivaj ali pa tudi ne toliko na skrivaj prikimavajo, njena stališča pa odobravajo. Včeraj se je po poročanju hrvaških medijev postavila v obrambno držo:

»Na dopustu v tujini me kličejo prijatelj in mi pravijo, da sem postala tema dneva. Hkrati je Index objavil »lepo« zgodbo o meni zaradi komentarja o avtentični Evropi, ki sem ga objavila na svojem zasebnem profilu po obisku ene od sredozemskih držav. Nisem niti uradnik niti politik, temveč samo običajna oseba, ki ima pravico do zasebnosti. Imam konzervativne poglede, od katerih ne odstopam in jih delim svobodno, saj živim v svobodni državi, temeljijo pa na dejstvih,« je zapisala v odzivu.

Zajem zaslonske slike
... in nadaljevanje.

Krivi so hekerji

Danes je obrnila ploščo in se od izjav ogradila tudi sama. Facebook profil Mađarevićeve medtem ni več dostopen, sama pa po poročanju portala Fenix, hrvaškega informativni portala iz Frankfurta, nasprotno trdi, da je bila žrtev hekerskega napada. »V moj profil so vdrli in presenečena sem nad tem, o čem se poroča,« je dejala. Dodala je, da je nihče od novinarjev ni prosil za izjavo in da je poklicna diplomatka, ki služi hrvaški vladi in državi. Prepričana je, da napad ni uperjen zoper njo, temveč vlado in hrvaškega novega zunanjega ministra Gorana Grlića Radmana