Grozi jima osem let zapora

Zastrupitev na Hvaru: Medtem ko sta otroka priključena na aparate, policisti prijeli lastnika in kapitana ladje

A.S.
15. 8. 2019, 08.34
Posodobljeno: 15. 8. 2019, 15.07
Deli članek:

23-letni lastnik in 27-letni kapitan ladje sta vgradila bencinski agregat z zračnim hlajenjem na način, ki ni skladen s tehničnimi navodili in pravili stroke in se lahko uporablja le v odprtih prostorih, piše 24sata.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Spomnimo:

Po tem, ko je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom preminil 57-letni Eugenio Vinci, italijanski turist na Hrvaškem, sta njegov 5-letni sin in 14-letna hči še vedno v kritičnem stanju. "Deklica in deček sta še vedno življenjsko ogrožena, odpovedalo jima je več organov, priklopljena sta na aparate," je včeraj povedala pediatrinja Branka Polić.

Policisti pa so končali preiskavo. Sumijo, da sta lastnik in kapitan kršila tehnične varnostne ukrepe na ladji - 8. avgusta letos sta v prostor strojnice motorne jahte namreč vgradila bencinski agregat, ki se lahko uporablja le v odprtih prostorih. Prišlo je do iztekanja strupenega plina. Ogljikov monoksid se je razširil v potniške kabine ter zastrupil italijanske državljane.

Osumljenca so policisti prijeli, če jima bodo dokazali krivdo, pa jima grozi do osem let zapora. 

Lastnik in kapitan jadrnice sta bila davi na zaslišanju na državnem tožilstvu v Splitu, v nadaljevanju procesa pa se bosta branila s prostosti. Kot na spletni strani piše splitski časnik Slobodna Dalmacija, sta oba dejala, da se ne čutita kriva za zastrupitev turistov.

Lastnik je tudi izrazil obžalovanje zaradi tragedije ter izrekel sožalje svojcem preminulega turista. Dejal je še, da moli, da bo z otrokoma, ki sta še v bolnišnici, vse v redu.