Čudež v Pirenejih

V temi zataval na 3000 metrih nadmorske višine! Iskali so ga dva dni

R.T.
14. 8. 2019, 21.46
Posodobljeno: 14. 8. 2019, 21.53
Deli članek:

54-letni španski pohodnik iz Barcelone je pred dnevi zataval pri sestopu z 3192 metrov visoke gore v Pirenejih.

Boudi / Wikipedia
3192 metrov visoki Pic Long.

Manuel je bil minulo soboto v Pirenejih v družbi žene, hčere in svaka. Hodili so že 13 ur in niso prišli do vrha gore Pic Long na francoski strani Pirenejev. Manuel se je odločil, da bo zadnjih 200 metrov poti nadaljeval sam. Nahrbtnik, v katerem je imel telefon, je pustil ženi. Povzpel se je na vrh, nato pa pri sestopu v mraku ubral napačno pot.

Družina ga je nekaj časa čakala, ker pa so se bližale nevihte, so poklicali na pomoč gorske reševalce. Ti so s helikopterjem prispeli do trojice in jih varno spravili v dolino, kjer so prenočili.

Dva reševalca sta neurju navklju ostala pod vznožjem gore. Začela sta z iskanjem. Okoli 22. ure sta slišala glas, toda Manuela v temi nista našla. Prenočiti sta morala v bivaku na nadmorski višini 3135 metrov. Naslednji dan so se iskanju pridružili drugi gorski reševalci. Preiskali so različne poti, helikopter je obletaval goro. Manuela niso našli. V nedeljo ob 22. uri so prekinili iskalno akcijo. V ponedeljek še enkrat "brskanje" za pogrešanim. Do približno poldneva, ko so jih kolegi poklicali, da je pogrešani sam prišel v vas Aragnouet.

Bil je povsem izčrpan, lačen kot vol, a nepoškodovan. Razložil je, da je zašel pri sestopu in se po tavanju odločil, da čez noč najde zavetje v steni. V nedeljo je nadaljeval pot, srečal celo druge pohodnike, jih vprašal za smer, pridružil pa se jim ni. Spet je zašel in še drugo noč prespal v gozdu. V ponedeljek mu je naposled uspelo. Družina si je oddahnila.