Zastrupitev z ogljikovim monoksidom

Otroka na Hrvaškem v komi, slabost obšla tudi dva policista med preiskavo

A.S.
14. 8. 2019, 13.10
Posodobljeno: 14. 8. 2019, 19.27
Deli članek:

Hrvaški zdravniki so na novinarski konferenci potrdili, da je vzrok zastrupitve italijanskih državljanov na Hvaru ogljikov monoksid, poroča Index.

Profimedia
Fotografija je simbolična.
Več hrvaških medijev, med njimi časnik Slobodna Dalmacija, je iz neuradnih, a zanesljivih virov izvedelo, da je rezultat obdukcije potrdil sume, da je Italijan umrl zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida.

Po tem, ko je verjetno zaradi zastrupitve preminil 57-letni Eugenio Vinci, italijanski turist na Hrvaškem, sta njegov 5-letni sin in 14-letna hči še vedno v kritičnem stanju. "Vsi, ki smo se zastrupili, smo spali na desni strani ladje. Otroka nista niti poskusila naše večerje, jedla sta testenine, z njima pa je zelo hudo" je za Večernji list povedal 64-letni župan mesta Sant'Agata in nekdanji senator Bruno Mancuso.

“Deklica in deček sta še vedno življenjsko ogrožena, odpovedalo jima je več organov, priklopljena sta na aparate. Nadaljujemo z intenzivnim zdravljenjem. Izvidi so pokazali, da imata pacienta povišano raven karboksihemoglobina v krvi, kar bi lahko bila posledica vdihovanja ogljikovega monoksida, ” je povedala pediatrinja Branka Polić. Dodala je, da tolikšna vrednost karboksihemoglobina, kot jo imajo pacienti v krvi, ni življenjsko nevarna. Podobno je bilo tudi, ko so italijanske državljane sprejeli v bolnišnico. Pojavlja pa se vprašanje, kolikšna je bila ta raven pred hospitalizacijo.

“Ko je nekdo življenjsko ogrožen, je vse negotovo,” je izpostavila pediatrinja. “Mama otrok je imela najtežjo klinično sliko, njeno stanje je danes boljše, a je daleč od dobrega. Ostali odrasli osebi, med drugim tudi zdravnik in župan tega mesteca, od koder pacienti prihajajo, so prav tako boljše. Preiskave bomo jutri ponovili,” je povedal zdravnik Krešimir Dolić.

Boljše je zdravstveno stanje matere obeh otrok. Čeprav je "še vedno daleč od dobrega", njeno življenje ni več ogroženo. Je pa dobro stanje še dveh, moškega in ženske, ki sta bila prav tako na jadrnici in so ju zaradi znakov zastrupitve prepeljali v splitski klinični center. Oba so že odpustili v hišno nego.

Slabost obšla tudi policista, ki sta pregledala jadrnico

Medicinski strokovnjaki pa so zagotovili, da je zastrupitev s hrano izključena, prav tako dvomijo, da bi šlo za zastrupitev z botulinom. Izpostavljajo, da gre za epidemološko osamljen primer ter da je morebitna bojazen drugih prebivalcev in turistov na Hvaru odveč. 

Namestnik načelnika hrvaške policije Josip Ćelić pa je danes pojasnil, da še vedno poteka preiskava dogodka. Jutranji list poroča, da je med preiskavo slabost obšla tudi dva policista, ki sta prišla na jadrnico na ogled kraja tragedije. Prepeljali so ju v zdravstveni dom v Hvaru, kjer so ju pregledali. Njuno zdravstveno stanje je dobro.