Preboj v boju proti eboli

Ena najbolj smrtonosnih bolezni na svetu končno dobila nasprotnika

S.R.
13. 8. 2019, 10.46
Posodobljeno: 13. 8. 2019, 11.25
Deli članek:

Znanstveniki in zdravniki v Demokratični republiki Kongo so dosegli velik preboj na področju zdravljenja ebole, ki je od izbruha v državi ubila že najmanj 1800 ljudi. S pomočjo zaenkrat še eksperimentalnega zdravila jo je kot kaže mogoče tudi zdraviti.

Profimedia
Pri tistih, ki zdravljenje zavračajo, je umrljivost več kot 75-odstotna.

Zdravstvene ekipe so ob vsem kaosu in nasilju v Demokratični republiki Kongo, ki se že eno leto sooča z izbruhom smrtonosne ebole, izvajale klinično preskušanje več potencialnih zdravil. Gre za drugi najhujši izbruh ebole v zgodovini. V provinci North Kivu se je od avgusta lani okužilo že več kot 2800 oseb, od tega jih je po uradnih podatkih umrlo že 1794, a je natančno število zagotovo še višje. 

Za ebolo trenutno ni niti cepiva niti še odobrenega zdravila, zato ključno ostaja preprečevanje bolezni. Trenutno sicer preučujejo tudi več morebitnih cepiv.

Znanstveniki z eksperimentalnimi cepivi v boju proti eboli dosegajo vse bolj spodbudne rezultate, a je zdravilo, s katerim bi bilo mogoče okužene paciente zdraviti, ostajalo nedosegljiv sveti gral, s katerim bi pomagali tisočim bolnikov. Vse do nedavnega, Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je namreč včeraj objavila, da so končno dosegli preboj, saj so izsledki kliničnih preskušanj pokazali, da sta dve eksperimentalni zdravili znatno povečali možnost za preživetje v primeru okužbe s tem smrtonosnim virusom. »Odslej ne govorimo več, da je ebola neozdravljiva,« je povedal Jean-Jacques Muyembe, generalni direktor Nacionalnega inštituta za biomedicinske raziskave (Institut National de Recherche Biomedicale – INRB) v Kongu. Zdravilo REGN-EB3, ki je doseglo najboljše rezultate, je sicer razvilo ameriško farmacevtsko podjetje Regeneron Pharmaceuticals Inc., a je klinično preskušanje na terenu nadziral inštitut INRB. 

Profimedia
V Demokratična republika Kongo se borijo z drugim najhujšim izbruhom ebole v zgodovini.

Klinično preskušanje 

V štirih ambulantah na vzhodu države so od novembra lani testirali tri eksperimentalna zdravila in zdravilo ZMapp, ki je do tega trenutka veljalo za standard pri zdravljenju okužbe z ebolo. ZMapp so klinično preskušali med epidemijo ebole v Zahodni Afriki leta 2014, z novim kliničnim preskušanjem pa so želeli ugotoviti, če lahko s katerim od novih eksperimentalnih zdravil dosežejo boljše rezultate. Zdravnike in znanstvenike, ki v njem sodelujejo, so že prvi podatki (zdravili so 681 bolnikov) tako presenetili in predvsem navdušili, da so preskušanje zdaj prekinili. Medtem ko je bila stopnja umrljivosti pri zdravilu ZMapp 49-odstotna (pri osebah, ki se ne zdravijo in nimajo nobene bolnišnične oskrbe, ta presega 60 odstotkov), se je pri zdravilu REGN-EB3 ta znižala celo na 29 odstotkov. Le nekoliko slabše se je odrezalo zdravilo mAb114, pri katerem je bila stopnja umrljivosti 34-odstotna. Pri bolnikih, ki so se začeli zdraviti razmeroma hitro po okužbi, so bili rezultati še boljši, v primeru zdravljenja z zdravilom REGN-EB3 je namreč stopnja umrljivosti padla na zgolj 6 odstotkov. 

Profimedia
Odslej bodo zdravili z novima zdraviloma.

Pri SZO so zdaj naznanili, da bodo nemudoma začeli novo klinično preskušanje, v okviru katerega bodo primerjali zgolj zdravili REGN-EB3 in mAb114, ki ga je razvil ameriški nacionalni inštitut za alergije in nalezljive bolezni (NIAID). Hkrati bodo od tega trenutka naprej vse zdravniške ekipe na območju izbruha zdravile izključno s tema dvema zdraviloma. Ta uspeh bo zdaj morda k začetku zdravljenja spodbudil tudi druge okužene, ki so ga doslej zavračali. Do tega trenutka sta v Kongu umrli dve tretjini ljudi, ki so se z ebolo okužili med zadnjim izbruhom. Velike težave pri obvladovanju epidemije predstavlja tudi vsesplošno nasilje, ki vlada v predelih države. Kot poudarjajo strokovnjaki, pa bo za zajezitev epidemije treba precej izboljšati tudi nadzor, spremljanje in preprečevanje okužb.