S tem v ZDA ne bodo več avtomatično zaščitili ogroženih vrst, kritiki pa opozarjajo, da bodo nova pravila pospešila izumiranje ranljivih divjih živali in rastlin.

Notranji minister David Bernhardt je zatrdil, da spremembe izboljšujejo nadzor, obenem pa še naprej ščitijo ogrožene vrste. Minister za trgovino Wilbur Ross pa je sporočil, da to sodi v okvir predsednikovih prizadevanj, da bi Američanom olajšal bremena regulacij, obenem pa ne žrtvuje zaščite vrst.

Zvezni državi Kalifornija in Massachusetts ter številne organizacije za zaščito narave so že napovedale tožbo. Demokratski senator iz Nove Mehike Tom Udall pravi, da nova pravila uničujejo enega najstarejših in najbolj učinkovitih okoljevarstvenih zakonov v ZDA. "Kot smo že velikokrat doslej videli - nobena zaščita narave ni varna pred to vlado," je sporočil senator.

Pomočnik direktorja Službe za ribe in divje živali Gary Frazer je novinarjem pojasnil, da upoštevanje gospodarskega učinka uvrstitve živalske vrste na seznam ogroženih vrst ne bo dejavnik pri sami odločitvi. Direktor za vladne zadeve pri Centru za biološko raznolikost Brett Hartl pa meni, da gre za cinično pretvarjanje, ker bodo ocene gospodarskih posledic preveč napihnjene in bo prišlo do velikih političnih pritiskov.

Hartl je opozoril, da kongres ravno zaradi tega doslej ni hotel dodati gospodarskega učinka pri odločanju o uvrstitvi vrst na seznam ogroženih, ker gre za enostavno vprašanje znanosti - ali vrsti grozi izumrtje ali ne.

Ameriški zakon trenutno ščiti pred izumrtjem 1600 vrst živali in rastlin in spremembe na to ne bodo vplivale. Bodo pa vplivale na vse vrste, ki še niso ogrožene in bodo po mnenju znanstvenikov to postale. Trumpova vlada po novem tudi ne bo avtomatično zagotovila enake zaščite za vse ogrožene vrste. Popolnoma bodo zaščitene le tiste, ki jim grozi neposredna nevarnost izumrtja, samo ogrožene pa bodo manj zaščitene.

Nova pravila bodo stopila v veljavo v 30 dneh. Čeprav so razburila okoljevarstvenike, pa ne gredo dovolj daleč, da bi razveselila na primer lesno ali naftno industrijo v ZDA, ki že desetletja pritiskata na kongres za spremembo zakona iz leta 1973.

Nova pravila so sicer izdali v času, ko Združeni narodi opozarjajo, da po svetu grozi izumrtje več kot milijonu živalskih in rastlinskih vrst zaradi človeških dejavnosti, podnebnih sprememb in drugih razlogov.

Nova pravila pomenijo, da v ZDA najverjetneje ne bodo zaščitili severnoameriške volkulje, ki bo v primeru nadaljevanja segrevanja ozračja z današnjim tempom do leta 2050 izgubila tretjino svojega življenjskega prostora južno od Kanade, do konca stoletja pa dve tretjini. Prav tako ne bo zaščitena niti pegasta sova, ki jo ogrožajo druge vrste sov.