orožje

Zarif: ZDA Perzijski zaliv spreminjajo v sod smodnika

B.K./STA
12. 8. 2019, 21.39
Deli članek:

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je danes ZDA obtožil, da Perzijski zaliv s prodajo svojega orožja zavezniškim državam v regiji spreminjajo v sod smodnika.

Reuters
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

"Lani so ZDA regiji prodale za 50 milijard dolarjev orožja. Nekatere države v regiji, ki imajo prebivalcev za tretjino manj od našega prebivalstva, porabijo 87 milijard dolarjev za vojaške nakupe," je Zarif med obiskom v Katarju povedal za televizijo Al Jazeera.

"Če govorite o grožnjah, ki prihajajo iz regije, prihajajo od ZDA in njihovih zaveznikov, ki dobavljajo orožje v regijo. S tem pa nastaja sod smodnika, ki bi ga lahko vsak čas razneslo," je poudaril.

Napetosti med Iranom in Zahodom se sicer stopnjujejo, odkar so ZDA maja lani enostransko izstopile iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu in ponovno uvedle sankcije proti Teheranu.

V središču spora je v zadnjih mesecih Hormuška ožine, ki je ključna za globalno trgovino z nafto. Tam je Iran po navedbah ZDA izvedel že več napadov na tankerje, kar pa Teheran zavrača. ZDA si prizadevajo za vzpostavitev misije za varovanje trgovine prek ožine. Zaenkrat sta udeležbo pri misiji potrdila Izrael in Velika Britanija, medtem ko so druge evropske države zadržane.

Za tesnega zaveznika ZDA velja tudi Katar, ki pa ima tudi dobre odnose z Iranom. Zarif se je tam sestal s katarskim kolegom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, s katerim je govoril o vprašanjih skupnega interesa.