vročinski val

Na Hrvaškem temperature nad 40 stopinj, v bolnišnicah bojda neznosno

B.K.
12. 8. 2019, 18.14
Posodobljeno: 13. 8. 2019, 06.50
Deli članek:

Na Hrvaškem že več dni vlada peklenska vročina.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Danes so na Hrvšakem termometri kazali visoke temperature. Najhuje je bilo v Kninu, kjer so ob treh namerili kar 40,2 stopnije Celzija. Ob isti uri je bilo v Šibeniku 37 stopinj Celzija, prav toliko v Pločah. V Splitu so namerili 36,6, v Reki, Slavonskem Brodu in na Lastovu pa 35 stopinj Celzija, poročajo hrvaški mediji.

Vročinski val naj bi jutri malce popustil, a vreme bo še vedno sončno, temperature pa visoke.

Pacienti se klimi navkljub 'kuhajo' v bolnišnicah

Medtem pacienti v bolnišnicah pravijo, da se kljub vsem prižganim klimatskim napravam, še vedno 'kuhajo'. "Ne veš kje je huje, zunaj ali znotraj. Vidim, da je klima vklopljena, a sploh se ne ohladi," je za 24 sata dejal neimenovani bolnik. Pomočnik ravnatelja za zdravstveno zaščito v zagrebški bolnišnici Milivoj Novak ob tem opozarja, da naj pacienti ne odpirajo oken. "Imamo centralni hladilni sistem, ljudje pa odpirajo okna. Hlajenje potem nima smisla," je dejal za 24 sata.

Nujna pomoč ima sicer v teh dneh več dela kot običajno, je še dejal Novak, ki hrvaške rojake opozarja, naj se ne najedo "fižola s slanino in gredo nato na sonce."

Neznosna vročina tudi drugod po Balkanu

Vroče pa je tudi v Srbiji. Najvišje temperature so izmerili v Ćupriji, Leskovcu in Vranju, kjer so ob 16. uri izmerili 38 stopinj Celzija, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Po podatkih srbskega hidrometeorološkega zavoda so ob 16. uri izmerili 37 stopinj Celzija v Beogradu, Kragujevcu, Valjevu in Sremski Mitrovici, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Podobno kot na Hrvaškem tudi v Srbiji danes pričakujejo nevihte in ohladitev.

Tudi iz BiH poročajo o visokih temperaturah, do okoli 40 stopinj Celzija, na jugu BiH o 41 stopinjah. V državi velja oranžno opozorilo.

Podobno je tudi v Severni Makedoniji, kjer so v prestolnici Skopje izmerili 40 stopinj Celzija. V tamkajšnjem živalskem vrtu so zato sprejeli posebne ukrepe za hlajenje živali. Med drugim opicam dajejo velike količine sadnega sladoleda, da bi se ohladile, nosorogom ledene lubenice, slone pa polivajo s hladno vodo, poročajo lokalni mediji.

Visoke temperature so danes izpraznile tudi ulice Podgorice, kjer je bilo 40 stopinj Celzija, a je bil občutek toplote še večji. Zdravniki so tako imeli polne roke dela zaradi sončarice, navaja Tanjug Radiotelevizijo Črne gore.

Afriški toplotni val je danes zajel tudi Albanijo, kjer je bila izmerjena najvišja temperatura 41,6 stopinje Celzija. Tudi tam so bile ulice prestolnice Tirana prazne, poroča Tanjug.