"Preiskava je pokazala, da je storilec ekstremističnih desničarskih nazorov," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik norveške policije Rune Skjold.

Osumljenec je med drugim izražal podporo Vidkunu Quislingu, norveškem politiku, ki je sodeloval z okupatorskimi nemškimi nacističnimi silami. Njegova stališča so bila tudi sovražna do migrantov.

Uradno je zaenkrat osumljenec še vedno obtožen umora in poskusa umora. Strelec naj bi po prvih ugotovitvah deloval sam.

Zaenkrat še neimenovani mladi moški, bele polti in v zgodnjih 20. letih, je v soboto vstopil v mošejo nedaleč od Osla, oborožen z več kosi orožja, in pričel streljati. V času napada so bile v mošeji Al Noor le tri osebe, eden od prisotnih vernikov je napadalca tudi obvladal. Ranjena je bila ena oseba.

Umoril svojo sestro

Le nekaj ur po napadu v mošeji so policisti v hiši v kraju Baerum odkrili truplo mlade ženske, ki je bila povezana z napadalcem. "Truplo mlade ženske so policisti odkrili, ko so vstopili v hišo, kjer živi aretirani moški," je pojasnil Skjold. Napadalca tako sumijo tudi umora. Žrtev je bila 17-letna napadalčeva polsestra.

Osumljenec sicer ni želel odgovarjati na vprašanja preiskovalcev in se tudi ni izrekel o obtožbah na svoj račun. Prav tako je komentar zavrnila njegova odvetnica Unni Fries, ki je povedala, da najprej potrebuje nekaj časa, da se poglobi v zadevo.

Norveški mediji so že v soboto poročali, da je osumljenec na spletnih forumih več ur pred napadom domnevno objavil več zapisov, v katerih je hvalil napad na mošeji na Novi Zelandiji marca letos. Omenjal je vojno med rasami ter zapisal besede: "Valhalla čaka." Valhalla je raj v skandinavski mitologiji.

Avtentičnost teh zapisov oziroma njihovo avtorstvo še nista potrjena.

Hotel v mestu Baerum, kjer so se danes v praznovanju muslimanskega praznika kurban bajram zbrali verniki napadene mošeje Al Noor, je obiskala norveška premierka Erna Solberg. "Kar se je zgodilo, se na Norveškem ne bi smelo zgoditi. Norveška bi morala biti varna," je Solbergova dejala novinarjem.

V Oslu se je medtem pred mošejo tamkajšnjega islamskega kulturnega centra zbralo več deset ljudi in izrazilo svojo podporo z napadenimi.

Napad se je zgodil na predvečer muslimanskega praznika kurban bajram. Policija je zato v Oslu in drugih norveških krajih okrepila prisotnost pred mošejami. Pri tem so poudarili, da z morebitnimi konkretnimi grožnjami niso seznanjeni.

Na Norveškem je še zelo živ spomin na napad desničarskega ekstremista Andersa Behringa Breivika. Ta je v napadih v Oslu in na otoku Utoya julija 2011 ubil 77 ljudi, med njimi veliko otrok in najstnikov. Zaradi tega so ga leta 2012 obsodili na 21 let zapora.