Jyske bank

Danska banka ponuja kredite, za katere plačate manj, kot si izposodite

B.K.
9. 8. 2019, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2019, 15.23
Deli članek:

Danska banka bo nudila stanovanjske kredite z negativnimi obrestmi.

Profimedia
Danske krone

Iz Jyske Bank, tretje največje banke na Danskem, so sporočili, da bodo začeli nuditi 10-letne stanovanjske kredite s fiksno obrestno mero minus 0,5 odstotka, poroča portal Business Insider. To pomeni, da bodo posojilojemalci po desetih letih banki odplačali manj kot so si od nje izposodili.

Če bi si torej pri banki Jyske izposodili 100.000 evrov kredita, bi v mesečnih anuitetah banki odplačali skupno 99.950 evrov.

Pri Jyske sicer niso razkrili, ali bodo kreditojemalci oproščeni tudi ostalih stroškov povezanih z izposojo denarja. Najbrž ne, kar pomeni, da bodo na koncu še vedno banki odplačali več od izposojenega, a vseeno dosti manj kot pri posojilih s pozitivnimi obrestnimi merami.

Ob tem nekatere danske banke že dlje časa omogočajo kredite z zgolj 0,5-odstotno obrestno mero, največja skandinavska banka Nordea pa je sporočila, da bo začela ponujati 20-letne kredeti z 0-odstotno obrestno mero, poroča tiskovna agencija Bloomberg.

Dejstvo, da banke ponujajo tako nizke, celo negativne obrestne mere, kaže na strah med investitorji, da bi v bližnji prihodnosti prišlo do večjega gospodarskega zloma. Zato so pripravljeni sprejeti manjše izgube zdaj, da bi se zavarovali pred večjimi izgubami v prihodnosti, ki bi se zgodile, če posojilojemalci ne bi zmogli odplačati oderuških kreditov.