Za sladkarije

Koliko žepnine dajete svojim otrokom? Nemški otroci dobijo toliko

B.K./STA
7. 8. 2019, 14.11
Posodobljeno: 7. 8. 2019, 14.32
Deli članek:

Povprečna mesečna žepnina za otroke v Nemčiji se je v zadnjih dveh letih znižala za približno štiri evre na 20,52 evra, kaže raziskava šestih založb, ki je bila ta teden predstavljena v Berlinu.

Profimedia
Stotak na mesec je preveč tudi za nemške starše.

Raziskava, ki se je osredotočila na medijske in splošne življenjske navade otrok, starih od štiri do 13 let, je pokazala, da varčevanje med otroci ni prav pogosto. Osemdeset odstotkov jih žepnino porabi takoj, predvsem za sladkarije.

Poizvedbe glede medijskih navad so medtem pokazale, da velika večina otrok filme in serije še naprej gleda na televiziji, čeprav jih vse več za ta namen uporablja tudi internet.

Digitalni svet je močno prisoten tudi na telefonih. Kar 90 odstotkov nemških otrok mobilne telefone še vedno uporablja tudi za osnovni namen, se pravi klicanje.

Digitalna okretnost je tudi med najmlajšimi že nekaj povsem običajnega. Okoli 70 odstotkov šest- do 13-letnikov pošilja SMS sporočila, 55 odstotkov jih uporablja WhatsApp in 13 odstotkov Instagram.

Avtorji raziskave opozarjajo, da je potrošnja med otroci ostala enaka, za kar lahko obstaja več razlogov. Ena od razlag je, da starši v vedno večji meri pokrivajo tudi stroške svojih otrok, povezane z mobilno telefonijo in digitalnimi nakupi.