Sramotno in ponižujoče

FOTO: Policija v Teksasu temnopoltega moškega po ulicah gnala kot psa

S.R.
6. 8. 2019, 19.33
Posodobljeno: 6. 8. 2019, 19.48
Deli članek:

Policijski načelnik se je opravičil za ravnanje svojih policistov, ki so po »nepotrebnem osramotili« občana.

Facebook
Prizor je izzval ogorčenje in gnus.

Na spletu so se razširile fotografije aretiranega temnopoltega moškega, ki so ga policisti na konjih olisičenega in privezanega z vrvjo kot psa vodili po ulicah teksaškega mesta Galveston. Primerjave s še ne tako oddaljenim obdobjem suženjstva so bile na mestu. 

Demokratska kongresna demokratinja Adrienne Bell je že pozvala k preiskavi ter dodala, da gre za »prizor, ki je v skušnosti izzval jezo, gnus in mnogo vprašanj.« Ogorčenje nad dogajanjem je bilo tako srdito, da so se v policijskem uradu v Galvestonu že odzvali z opravičilom in obljubo, da bodo »prakso nemudoma ukinili.« 43-letnega Donalda Neelyja, ki so ga aretirali zaradi nezakonitega vstopa na zasebno zemljišče, so po navedbah policistov na tak način le »privedli« do policijske postaje, to pa zato, ker drugo prevozno sredstvo »v tistem trenutku ni bilo na voljo.« Pojasnili so še, da gre za »tehniko,« ki v »nekaterih situacijah, kot je nadzorovanje množic, velja za dobro prakso in za katero so usposobljeni.« Priznali pa so, da je bila v tem primeru uporaba te prakse povsem nepotrebna. 

»Najprej se moram za to nepotrebno sramoto opravičiti gospodu Neelyju. Menim, da so moji policisti v tem primeru ravnali nespametno, lahko bi na kraju aretacije počakali na patruljo,« je dejal policijski načelnik Vernon Hale. Dodal je še, da ravnanje policistov ni bilo zlonamerno. 

»Smo v letu 2019, ne pa 1819,« je dejal James Douglas iz organizacije za človekove pravice NAACP. Leon Phillips, predsednik koalicije za pravičnost in človekove pravice v Galvestonu je za časnik Houston Chronicle dejal, da se, če bi šlo za belopoltega moškega, kaj takega zagotovo ne bi zgodilo.