Nadaljevanje vojne

Erdogan napovedal operacijo proti sirskim Kurdom

B.K./STA
6. 8. 2019, 15.11
Posodobljeno: 6. 8. 2019, 15.14
Deli članek:

Obeta se intenzivno nadaljevanje vojne v Siriji.

Reuters
Recep Tayyip Erdogan

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v torek sporočil, da se Turčija pripravlja na to, da bo "zelo kmalu odstranila grožnjo", ki jo predstavlja kurdska milica YPG na severu Sirije. "Turčija ima pravico odstraniti vse grožnje svoji nacionalni varnosti," je poudaril v govoru v Ankari, ki ga je prenašala televizija.

V Ankari sicer potekajo pogovori med visokimi ameriškimi in turškimi predstavniki o Siriji. ZDA, ki podpirajo kurdsko milico YPG kot glavno silo, ki se bori proti skrajni sunitski skupini Islamska država, upa, da bo uspela prepričati Turčijo, naj se odpove vojaški intervenciji proti sirskim Kurdom. ZDA skušajo s Turčijo doseči dogovor o vzpostavitvi demilitariziranega območja, a Ankara za zdaj še ni sprejela predlogov Washingtona.

Turčija tako od Združenih držav Amerike zahteva, da Kurde odstranijo iz njihove zgodovinske regije na severu Sirije, kjer živijo že stoletja. ZDA so sirskim Kurdom in njihovim zaveznikom zagotovile zračno podporo pri osvobajanju ozemelj, ki jih je pred leti zavzela Islamska država.

Reuters
Pripadnice kurdske ženske milice YPJ.

Turška vojska je sicer že januarja lani vkorakala na skrajni severozahod Sirije v regijo Afrin, ki je prav tako zgodovinsko poseljena s kurdskim prebivalstvom. Regija je od takrat pod turško okupacijo, Kurdi pa opozarjajo, da je turška država v času opkupacije spremenila etnično sestavo tamkajšnjega prebivalstva.

Čeprav se ZDA na kurdske milice zanašajo pri boju proti Islamski državi pa so geopolitični interesi velesile večkrat na nasprotni strani kot interesi Kurdov po avtonomiji. To se utegne zgoditi tudi tokrat, kar bi pomenilo, da bodo Kurdi prepuščeni na milost in nemilost turški vojski.