Nasilje

Nad pripadnike Frontexa letijo obtožbe o zlorabah migrantov

B.K.
5. 8. 2019, 13.10
Posodobljeno: 5. 8. 2019, 13.11
Deli članek:

Najbrutalnejše naj bi bile policije Grčije, Bolgarije in Madžarske. Policisti Frontexa zlorabe mirno gledajo, včasih pa se jim celo pridružijo, trdi poročilo.

Reuters
Nizozemska mejna policista na misiji Evropske agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) v Bolgariji.

Nemški in britanski mediji so objavili poročila, ki prikazujejo evropsko mejno agencijo Frontex v slabi luči. Njeni pripadniki naj bi namreč večkrat prekoračili obvestila, mirno opazovali zlorabe kolegov iz nacionalnih policij in pri njih tudi sami sodelovali.

Raziskava nevladne organizacije Returns Network kaže, da so pripadniki Frontexa tolerirali nasilje proti prebežnikom, ki so ga izvajali nacionalni policisti, včasih pa pri njem tudi sodelovali. Najbolj nasilne naj bi bile policije Grčije, Bolgarije in Madžarske.

Organizacija navaja uradna poročila agencije, v katerih je zapisano, da so nacionalni mejni policisti po več državah migrante nadvladali z uporabo pendrekov in solzivca, prebežnike pa so po gozdovih preganjali policijski psi. Agencija Frontex, ko je izvedela za te primere, ni delovala tako, da bi svoje osebje umaknila iz misij, pač pa je primere preprosto zaključila.

Letos je v poskusu prečkanja Sredozemskega morja umrlo že več kot 400 migrantov.