Zamrznitev premoženja v ZDA

Zavrnil je Trumpa, sedaj pa bo sankcioniran

A.S./STA
4. 8. 2019, 17.19
Posodobljeno: 4. 8. 2019, 17.22
Deli članek:

ZDA naj bi sankcije proti iranskemu zunanjemu ministru Mohamedu Džavadu Zarifu minulo sredo uvedle, ker je Teheran po srečanju Zarifa z republikanskim senatorjem Random Paulom v ZDA 15. julija zavrnil tudi srečanje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, so danes sporočili iz Irana.

Reuters
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

Paul je imel privoljenje Trumpa, da iranskega zunanjega ministra povabi v Belo hišo. Zarif je tudi dejal, da je odločitev, ali se bo srečal s Trumpom, na strani Teherana, in da noče na srečanje v Belo hišo zgolj za priložnostno fotografiranje in dvostransko izjavo po srečanju.

Predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Ali Rabiej je menil, da te sankcije kažejo, da so politiki v Beli hiši zadeve do neke mere vzeli osebno. Takšno ravnanje je ocenil kot otročje.

Paul je po uvedbi sankcij proti Zarifu izrazil zaskrbljenost. "Če uvajaš sankcije proti diplomatom, boš imel manj diplomacije," je tvitnil.

Zarif pa je tvitnil, da sankcije ne bodo imele nobenega vpliva na njega ali njegovo družino, ker nima lastnine ali interesov zunaj Irana. Dodal je, da je razlog ZDA za sankcije, da je iranski "glavni govornik na svetu", se vprašal, ali je resnica res tako boleča, in se zahvalil ZDA, da ga imajo za tako veliko grožnjo njihovim interesom.

Iranska vlada je sporočila, da se ne bo pogovarjala z nobenim ameriškim uradnikom, dokler ZDA ne bodo odpravile sankcij, poroča Al Jazeera.

Sankcije proti iranskemu zunanjemu ministru zajemajo zamrznitev njegovega premoženja v ZDA in prepovedujejo Američanom poslovanje z njim. Prizadenejo lahko tudi vse tujce ali podjetja, ki poslujejo z Zarifom.

Trump je sicer večkrat dejal, da je pripravljen na pogovore z Iranom, hkrati pa označuje vlado v Teheranu za koruptiven, nesposoben in nevaren režim, ki da je grožnja regionalni varnosti in ameriškim interesom.

Odnosi med ZDA in Iranom so v zadnjem času zelo zaostreni zaradi enostranskega izstopa ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015 in obnovitve sankcij proti Iranu.

Predsednik ZDA Donald Trump je že uvedel sankcije proti iranskemu vrhovnemu voditelju ajatoli Aliju Hameneju, finančno ministrstvo ZDA pa je sankcije proti Zarifu utemeljilo s tem, da dela za Hameneja.

"Zarif je obraz režima, ki širi propagando in dezinformacije v tujini v korist jedrskega programa Teherana, njegovih balističnih raket in njegovih terorističnih omrežij," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik finančnega ministrstva.