Je res on?

Izkopali bodo truplo enega najbolj zloglasnih mafijcev v zgodovini

B.K.
31. 7. 2019, 09.10
Posodobljeno: 31. 7. 2019, 10.29
Deli članek:

Mož, ki je med ropanjem bank snel klobuk ter rekel prosim in hvala, morda sploh ne leži v svojem grobu. O tem se bodo prepričali po 85 letih.

FBI
John Dillinger

John Dillinger, zloglasni ameriški mafijec iz časa prohibicije, buri domišljijo mnogih zgodovinarjev in teoretikov zarot. Dillingerja naj bi 22. julija 1934 ustrelili trije agenti ameriške federalne policije FBI, ko je stopal iz gledališča Biograph v Čikagu. Njegovo smrt so dokumentirali tudi mimoidoči, a mnogo jih je prepričanih, da je Dillinger kifeljce prenesel okoli in da so v resnici ustrelili napačnega človeka.

To bodo strokovnjaki skušali ugotoviti po več kot 85 letih. Dillingerjev nečak Michael C. Thompson je namreč zaprosil za dovoljenje za izkop trupla in oblasti zvezne države Indiana so mu to tudi dovolile. Uraden razlog za izkop, ki se bo zgodil jeseni, sicer ni znan, a skoraj ni druge možnosti, kot da bo šlo za preverbo identitete.

FBI
John Dillinger

Izkop bo sicer več kot to. Dillingerjev grob je namreč zalit z betonom. Le nekaj dni po pogrebu je Dillingerjev oče trugo ponovno zakopal v prekopan grob, ki ga je zalil z železobetonsko zmesjo in pokril s štirimi betonskimi ploščami. Razlog za tako nesorazmerne ukrepe je bil strah Dillingerjeve družine, da bodo vandali izkopali njegovo truplo in ga ukradli. Takoj po Johnovem umoru je njegova družina namreč dobila ponudbe za prodajo pokojnikovega trupla, ki so ga hoteli razkazovati po širnih Združenih državah.

FBI
Gledališče Biograph v Čikagu.

Dillinger, ki je znan po tem, da je na izjemno olikan način ropal banke, je bil v začetku leta 1934 aretiran, a je marca pobegnil iz zapora. Kasneje so mu na sled prišli agenti ameriške federalne policije, ko je z njimi začela sodelovati upraviteljica čikaškega bordela. Ta ga je izdala, ko je z eno izmed njenih uslužbenk odšel v gledališče. Dillinger naj bi tik pred zdajci ugotovil, da je padel v policijsko zasedo, a je bil prepozen, da bi lahko agentom pobegnil. Trije agenti so proti njemu izstrelili šest nabojev. Dva sta zgrešila, trije so ga obstrelili, usodni naboj pa ga je zadel v vrat in iz njegovega telesa izstopil na čelu. Olikani gangster je brez besed na mestu umrl.

FBI
John Dillinger