Obisk

Predsednica Evropske komisije: Hrvaška je zgodba o uspehu

G.G.
30. 7. 2019, 13.12
Posodobljeno: 30. 7. 2019, 14.36
Deli članek:

Katere tri države je najprej obiskala nova šefica Evropske unije? Poljsko, Francijo in Hrvaško.

Profimedia
Prve tri države, ki jih je obiskala Ursula von der Leyen so: Poljska, Francija in Hrvaška.

Še pred odhodom na Hrvaško je novopečena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na twitterju čivknila, da navdušeno pričakuje obisk Hrvaške. »Hrvaška je najmlajša članica Evropske unije in resnična zgodba o uspehu,« je zapisala nekdanja nemška obrambna ministrica in ob prihodu v Zagreb dejala, da je na Hrvaškem »med prijatelji«. »Zelo cenim velik napor, ki ga je naredila Hrvaška v procesu vstopanja v evroobmočje in schengensko območje, ki potrebuje soglasno podporo v Svetu EU«, je še dejala von der Leynova in zagotovila, da je na strani Hrvaške, da s tem procesom nadaljuje.

Laskave besede se zdijo klišejske, za hrvaške vladne politike pa so kot balzam za dušo, mile kot glasba Marka Perkovića – Thompsona za njihova ušesa.

Ursulo von der Leyen je v Banskih dvorih sprejel hrvaški premier Andrej Plenković, ki je v nedeljo dejal, da je nova predsednica Evropske komisije v odličnih odnosih z ministrom za obrambo Davorjem Božinovićem. Za zaprtimi vrati naj bi beseda tekla predvsem o vstopu Hrvaške v schengensko območje in o predsedovanju Hrvaške Evropski uniji v letu 2020.

Še bolj so peruti zrasle ministru za notranje zadeve Goranu Grliću Radmanu, ki je izpostavil, da mora Hrvaška poudariti, da je med tremi »top državami EU«. Po katerem kriteriju, se vprašamo na tem mestu.

Ursula van der Leyen bo sicer ta teden obiskala še Španijo in Italijo.