Brexit

Johnson vztraja, da bo Združeno kraljestvo 31. oktobra zapustilo Evropsko unijo

J.P./STA
29. 7. 2019, 20.09
Posodobljeno: 29. 7. 2019, 20.12
Deli članek:

Novi britanski premier Boris Johnson je danes na Škotskem pozval k obnovitvi vezi, ki povezujejo Združeno kraljestvo.

Profimedia
Boris Johnson

"Medtem ko se pripravljamo na svetlo prihodnost po brexitu, je pomembno, da obnovimo vezi, ki povezujejo naše Združeno kraljestvo," je dejal Johnson, ki se je popoldne v Edinburghu srečal s škotsko premierko Nicolo Sturgeon in voditeljico škotskih torijcev Ruth Davidson.

Na svojem prvem uradnem obisku je obljubil svetlo prihodnost po brexitu ter napovedal 300 milijonov funtov novih sredstev za lokalne skupnosti na Škotskem, v Walesu in Severnem Irskem. 

Johnson, ki je v vojaški pomorski bazi Faslane napovedal 300 milijonov funtov sredstev za projekte, ki bodo po njegovem spodbudili gospodarstvo na Škotskem, v Walesu in Severnem Irskem, vztraja, da bo Združeno kraljestvo 31. oktobra v vsakem primeru - z dogovorom ali brez - zapustilo Evropsko unijo.

Na Škotskem se krepijo pozivi k novemu referendumu o neodvisnosti te britanske dežele. Škotska premierka Nicola Sturgeon je pred današnjimi pogovori poudarila, da Johnsonova vlada pelje državo v "katastrofo". Kot je dejala, se bo borila proti izstopu brez dogovora, ki bi zahteval izgubo 100.000 delovnih mest ter gospodarstvo vodilo v recesijo.

Za Škotsko je od Johnsona prejšnji teden zahtevala alternativo njegovemu načrtu o brexitu. Dodala je, da bo škotski parlament razmislil o zakonodaji, ki bi v prihodnjih mesecih lahko omogočila nov referendum o neodvisnosti.

Johnson je že pred obiskom na Škotskem poudaril: "Naša unija je najuspešnejša politična in gospodarska unija v zgodovini. Smo globalna blagovna znamka in skupaj smo varnejši, močnejši in uspešnejši."

Škotska je prva postaja novega britanskega premiera v okviru turneje po britanskih deželah, v katerih skuša pridobiti dodatno podporo za svoje načrte o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije.