Beji Caid Essebsi

Umrl tunizijski predsednik

J.P./STA
25. 7. 2019, 12.16
Posodobljeno: 25. 7. 2019, 12.49
Deli članek:

V starosti 92 let je danes umrl tunizijski predsednik Beji Caid Essebsi.

Profimedia
Beji Caid Essebsi

Essebsi je bil prvi demokratično izvoljeni predsednik Tunizije, ki je na oblast prišel leta 2014, tri leta po arabski pomladi, ki je spodnesla režim Zina El Abidina Ben Alija ter sprožila proteste tudi drugod v arabskem svetu.

Essebsija so že konec junija zaradi hude bolezni sprejeli v bolnišnico, danes zjutraj pa je njegov sin sporočil, da je znova v bolnišnici na oddelku intenzivne nege. Kasneje so uradno sporočili, da je umrl.

Essebsi, ki je bil drugi najstarejši voditelj kake države na svetu za britansko kraljico Elizabeto II., se je v ponedeljek še udeležil srečanja na obrambnem ministrstvu, a je bil na video posnetku, ki so ga objavili v njegovem uradu, videti precej šibak.

Preden je postal predsednik, je bil Essebsi svetovalec očeta tunizijske neodvisnosti Habiba Bourguibe, različne položaje pa je zasedal tudi v času Ben Alijevega režima, med drugim je bil na čelu policije.

Aprila letos je sporočil, da se na jesenskih predsedniških volitvah ne bo potegoval za nov mandat, češ da država potrebuje mlajšega predsednika.