Sinaloa

Igra prestolov: kdo bo na vrhu kartela nasledil el Chapa?

R.T.
24. 7. 2019, 09.56
Posodobljeno: 24. 7. 2019, 10.10
Deli članek:

Njegovima sinovoma se ne piše nič dobrega.

STA
"El Chapo" je bil do zajetja leta 2016 šef mamilarskega kartela Sinaloa. Zdaj se tepejo za njegovo nasledstvo.

Mehiški mamilarski šef Joaquin "el Chapo" Guzman se ni še niti dobro privadil na svojo celico, že so njegovi nekdanji pajdaši začeli spletkariti v boju za njegovo nasledstvo. El Chapo je bil na dosmrtno ječo obsojen prejšnji teden v New Yorku, po dolgoletnih prizadevanjih ameriških oblasti, da bi ga končno spravile za zapahe.

Guzman je v kartelu za sabo pustil dva sinova: 36-letnega Jesusa Alfreda in 25-letnega Ivana Archivalda. Ta naj bi po informacijah revije Vice nadzirala več operacij megalomanskega kartela Sinaloa. A kot kaže, se jima ne piše nič dobrega. "Prestolonasledstvo" med mamilarskimi organizacijami je sicer zagotovljeno s krvjo, a ne tisto, ki se pretendentom pretaka po žilah, pač pa tisto, ki jo prelijejo.

Facebook
Jesus Alfredo Guzman

Nasproti njima naj bi aktivno deloval Ismael "el Mayo" Zambada, soustanovitelj kartela in nekdanji Guzmanov prijatelj. Zambada je sicer še do pred kratkim branil el Chapova sinova, ki ju pripadniki kartela kličejo "los Chapitos" [malčka]. Leta 2017 je "malčka" tako podprl v internem frakcijskem boju med Jesusom in Ivanom na eni ter Guzmanovo nekdanjo desno roko Damasom Lopezom Nunezom na drugi strani. Slednji je celo organiziral napad na Guzmanova sinova in Zambado, a je bil neuspešen.

El Mayo je Chapitosa prav tako rešil iz rok drugega kartela, ko so ju konkurenti ugrabili med dopustovanjem v zvezni državi Jalisco. Neimenovani viri so za Vice dejali, da je Zambada mladeničema pomagal zaradi tesnega prijateljstva z njunim očetom, a da mu nikakor ni bilo všeč kako sta se obnašala. El Mayo je namreč eden izmed zadnjih predstavnikov 'stare šole' mehiških mafijcev v kartelu Sinaloa, medtem ko sta el Chapova sinova predstavnika mlajše generacije, ki stvari dela drugače – bolj odkrito in arogantno. Njegovi sposobnosti v prid govori tudi dejstvo, da ni bil še nikoli v zaporu.

Wikipedia
Ismael "El Mayo" Zambada García

Zato naj bi med zmedo, ki jo je povzročila aretacija in obsodba el Chapa, vse več "gatillerosov", kakor mehiški karteli imenujejo nižji kader, zapuščalo mlajša Chapitosa, ki delujeta predvsem v mestih, in prestopajo k staremu in izkušenemu el Mayu, ki ima bazo v gorah. K temu naj bi pripomoglo tudi domnevno nestrinjanje med mladima bratoma, ki naj bi že nekaj čas bila v sporu tudi med sabo, pred časom pa sta šla tudi v vojno proti lastnemu stricu Aurelianu "el Guanu" Guzmanu, ki je po bratovi aretaciji začel delati na lastno pest.

Prav tako so se pred kratkim začeli krhati odnosi med el Mayom in el Chapom. Na sojenju v New Yorku je proti Guzmanu namreč izčrpno pričal Zambadin brat, Guzman pa je nekdanjega kamerada el Maya obtožil, da je prav on vodja kartela in da je bil sam le nižji uslužbenec združbe.

Profimedia
Ivan Archivaldo Guzman

Jesus in Ivan sta sicer tudi na radarju policije ZDA. El Mayu to predstavlja še dodatno tveganje, sploh ker naj bi "malčka" bila nesorazmerno nasilna, arogantna in nesposobna strateškega premisleka, kar je bila odlika njunega očeta. Zambada, ki ni pripravljen iti v zapor zaradi neumnosti Guzmanovih sinov, zato zdaj razmišlja, kako se od Chapitosov čim prej oddaljiti, ju poraziti in si tako zagotoviti stabilnost in zvestobo znotraj kartela Sinaloa, še poroča Vice.