Prihaja "zgodovinsko vroč dan"?

Zaradi vročine zaprli jedrsko elektrarno, padel tudi temperaturni rekord

S.R./STA
23. 7. 2019, 19.19
Posodobljeno: 23. 7. 2019, 19.27
Deli članek:

Francijo je danes zajel nov vročinski val, zaradi katerega bodo začasno zaprli jedrsko elektrarno. Najvišje temperature je po napovedih vremenoslovcev pričakovati v prihodnjih dneh.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

So pa v Bordeauxu na jugozahodu države že danes izmerili rekordnih 41,2 stopinje Celzija. Doslej je najvišja temperatura v Bordeauxu znašala 40,7 stopinje Celzija, kolikor so izmerili leta 2003.

Vroče je tudi drugod po Franciji. V prestolnici Pariz so se številni turisti hladili v vodnjakih. Francoska energetska družba EDF pa je sporočila, da bo v jedrski elektrarni Golftech na jugu države začasno ustavila dva jedrska reaktorja. Prvega naj bi ustavili drevi, drugega v sredo, oba pa bodo predvidoma znova zagnali 30. julija. 

V prihodnjih dneh še huje

Najhujša vročina naj bi Francijo in nekatere druge države v Zahodni Evropi zajela v prihodnjih dneh. Nov vročinski val bo po napovedih vremenoslovcev prizadel severno Francijo ter dele Belgije, Luksemburga in Nizozemske. Visoke temperature ozračja so napovedane tudi v Veliki Britaniji in Nemčiji. 

Po napovedih francoskega vremenoslovca Francoisa Jobarda bi se lahko v severni Franciji ter delih Belgije, Luksemburga in Nizozemske živo srebro prvič povzpelo do ali prek 40 stopinj Celzija; četrtek pa bi lahko bil "zgodovinsko vroč dan". 

V Parizu za ta dan napovedujejo od 41 do 42 stopinj Celzija. Obstajajo tudi možnosti, da bi dosegli nov vročinski rekord. Najvišja temperatura zraka, ki so jo doslej namerili v francoski prestolnici je 40,4 stopinje Celzija iz leta 1947. Odkar od leta 1873 beležijo temperature, so edino takrat v Parizu namerili več kot 40 stopinj Celzija. 

Francijo je letos en vročinski val zajel že konec junija. 28. junija so v kraju Verargues na jugu države zabeležili 46 stopinj Celzija, kar je bila najvišja doslej izmerjena temperatura ozračja v državi.